Investigació

El rei Joan Carles I busca testimonis per declarar al seu favor en el judici que impulsa Corinna

El rei emèrit demana a l’expresentadora de televisió Selina Scott, realitzadora el 1992 del documental més íntim sobre el monarca, que testifiqui en el Tribunal Superior de Justícia d’Anglaterra i Gal·les

El rei Joan Carles I busca testimonis per declarar al seu favor en el judici que impulsa Corinna

ekaizer

5
Es llegeix en minuts
Ernesto Ekaizer
Ernesto Ekaizer

Escritor i periodista.

ver +

El dissabte 10 de setembre, Londres vivia la commoció per la mort de la reina Isabel II, anunciada dijous a la nit des de Balmoral. Aquest dia, el príncep Carles juraria a les 10.00 hores (les 9.00 hora peninsular espanyola) com a Carles III al palau de Buckingham. Però des de la nit abans, amb tot l’atrafegament per la mort de la reina, Richard Eden, el periodista especialitzat en històries de la reialesa, havia aconseguit una exclusiva per al tabloide britànic ‘Daily Mail’. A les 8.17 hora de Londres (les 7.17 a Espanya), el seu compte de correu a Twitter @mailplus.co.uk deixava anar la següent notícia: «¿Acudirà Selina en ajuda del rei Joan?».

En la notícia, Eden deia: «Puc revelar que el rei Joan Carles d’Espanya li ha demanat a l’estrella [Selina Scott] ajuda per salvar el seu honor i la seva fortuna. El rei vol que la presentadora, de 71 anys, presenti una declaració sobre el seu caràcter en el Tribunal Superior de Justícia d’Anglaterra i Gal·les, on l’ha demandat per perjudicis la seva examant, la famosa alemanya Corinna zu Sayn-Wittgenstein Sayn, de 58 anys».

I afegia la clau en termes jurídics.

«Joan Carles vol que Selina, que ha sigut presentadora a ‘News at Ten’ [Notícies a les deu] al canal ITV abans de passar al matí de la BBC, faci per ell el mateix que Kate Moss va fer per l’actor nord-americà Johnny Depp (‘Pirates del Carib’) quan va defensar l’estrella de Hollywood durant la seva dura batalla amb la seva exdona Amber Heard».

«Un home apassionat»

Segons Eden, Selina veu Joan Carles I com «un home apassionat, guapo i molt divertit, amb una visió refrescant del món. Ell em va presentar Fidel Castro i em va portar a fer un volt amb la seva moto d’alta potència que va ser emocionant».

El periodista afirma que s’ha de veure si la petició serà atesa. «Selina, que va tenir casa a l’illa de Mallorca durant 30 anys, encara ha de decidir si es vol veure embolicada en la batalla judicial»

¿Quina és, per tant, la notícia judicial?

Joan Carles I i la seva defensa, els advocats del bufet Carter Ruck –després de la renúncia de la firma Clifford Chance, tan reputada com cara– coordinats per Guy Martin, molt vinculat a casos judicials als països del golf Pèrsic, assumeixen que la investigació del jutge Matthew Nicklin seguirà endavant i que es podria celebrar el judici.

En la fase actual encara no han començat a examinar-se les proves de Corinna perquè està pendent definir si, a més de considerar els fets de la demanda per assetjament, seguiment il·legal i difamació entre el 2014 i el 2020, també es podran jutjar les conductes de Joan Carles I anteriors a la seva abdicació. És a dir: el període entre el 2012 i el juny del 2014.

Abans i després d’abdicar

El 8 i 9 de novembre, la Cort d’Apel·lacions, divisió civil, celebrarà una vista per escoltar els arguments i resoldre si aquests fets preabdicació podran ser investigats i jutjats a Londres o no.

A saber: si aquests fets són considerats «actes d’Estat» d’Espanya, ja que s’hi descriuen operacions del Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI) a Mònaco, l’abril i el maig del 2002, a l’apartament i l’oficina de Corinna, a través d’una empresa subcontractada anomenada Algiz Security Monaco, localitzada a Les Ligures, Mònaco.

Un cop el jutge Nicklin conegui el resultat del que podria dir-se l’equivalent de les qüestions prèvies en el sistema judicial espanyol, començarà la fase d’instrucció que pot acabar en judici o no. És aquí on els advocats de Corinna presentaran les seves proves, documentals i testimonials. I la defensa de Joan Carles I, les seves.

Comparació exagerada

La sol·licitud de Joan Carles I a Selina Scott, doncs, ha transcendit a través de Richard Eden, el periodista més famós en aquesta mena d’exclusives. Però, segons fonts consultades a Londres, és una més dels testimonis que prepara l’advocat Guy Martin per atacar els arguments de la defensa de Corinna.

La idea que Selina pugui ser la Kate Moss, la supermodel britànica, exparella de Depp, que va prestar un testimoni decisiu a favor seu en el segon judici contra la seva exdona Amber Heard celebrat a Virgínia, Estats Units, el maig passat, sembla exagerada. Heard va guanyar el primer judici a Londres, però va perdre el segon, una demanda per difamació de Depp contra ella arran d’un article que va publicar el 2018 al diari ‘The Washington Post’. El primer va ser un judici sense jurat, i Depp va ser condemnat a pagar 2 milions de lliures a Heard. El segon va comptar un jurat de 17 membres i tots van votar contra Heard, que va ser condemnada a pagar un total de 15 milions de dòlars.

Però el testimoni de Moss era molt personal, tenint en compte que Heard va denunciar que Depp havia empès la seva llavors nòvia per les escales de casa seva a Los Angeles el 2015. Durant la seva declaració davant el jurat de Virgínia, la supermodel va dir que era mentida.

Desterrament en tota regla

Però en tot cas, la defensa de Joan Carles I està preparant el cas des del moment que la Cort d’Apel·lacions va resoldre que el judici tira endavant, a expenses de determinar el novembre vinent si les conductes «preabdicació», segons s’ha apuntat, entre el 2012 i el juny del 2014, també es poden jutjar en la jurisdicció britànica.

Notícies relacionades

Si aquestes conductes –presumptes amenaces del general Félix Sanz Roldán, director del CNI entre el 2012 i el 2014; contractació des d’Espanya de l’empresa de seguretat monegasca Algiz Monaco; seguiments a Londres, i difusió d’informacions difamatòries contra Corinna– són excloses amb l’argument que van ser «actes de l’Estat espanyol» –posició que sostenen els advocats de Joan Carles I–, serien, però, actes d’assetjament antecedents per als fets narrats a partir del 19 de juny del 2014, que són majoritaris en la demanda.

El que va començar, potser, com un autodesterrament a Abu Dhabi, als Emirats Àrabs Units (EAU), ja és un desterrament en tota regla. Perquè, arxivades les «investigacions» de la Fiscalia del Tribunal Suprem espanyol, només hi ha una raó per mantenir aquesta situació de l’emèrit: les noves escandaloses revelacions que sortiran del procediment civil britànic. I el primer que ho sap és Joan Carles I.