Crisi del Poder Judicial

El Govern respon al PP que compleixi la llei «sense condicions» i «en una tarda» es desbloqueja el CGPJ

Bolaños afirma que la carta del PP per obrir una negociació no és un moviment «seriós» i que només pretenen «aparentar» que volen negociar

El Govern respon al PP que compleixi la llei «sense condicions» i «en una tarda» es desbloqueja el CGPJ
3
Es llegeix en minuts
Marisol Hernández

El Govern no veu el PP amb voluntat de negociar la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) malgrat que aquest divendres des de Génova s’ha realitzat una crida a reprendre les negociacions, amb l’enviament d’una carta a Moncloa. El destinatari d’aquest document, el ministre de Presidència, Félix Bolaños, tot just tres hores després de fer-se pública, va considerar, en unes declaracions a la Rioja, que no és un moviment «seriós».

«És un intent de fer veure que volen renovar, de cara a la galeria», va dir. Perquè, va afegir, si de veritat volguessin fer-ho em poden trucar per telèfon i en una tarda renovem el Consell. El text remès pel vicesecretari d’Institucional del PP, Esteban González Ponsencarregat de la interlocució amb el Govern, després del duríssim discurs del president del CGPJ i del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, que aquesta setmana va reclamar que els dos grans partits es posin d’acord per acabar amb el bloqueig de l’òrgan de govern dels jutges, inclou una proposta d’onze folis sobre com hauria de ser aquesta negociació.

Bolaños va retreure que el document «estigui ple de línies vermelles i condicions». La resposta del ministre, que es va dirigir directament el president del PP, Alberto Núñez Feijóo, és que «compleixi la llei» i «no sigui vostè un insubmís». L’Executiu respon així al PP, que a primera hora d’aquest divendres va donar a conèixer l’existència d’aquesta missiva i el text adjunt, en què els populars insisteixen que són partidaris de tornar a dialogar però amb condicions.

Els conservadors proposen, una vegada més, escometre la renovació «amb el sistema actual» i registrar de forma simultània una proposició de llei que firmin tots els grups que comparteixin l’esperit de «despolitització» que es tramitaria pel procediment d’urgència i que acabaria amb l’última reforma del Govern per tornar les competències al CGPJ estant en funcions, a més d’altres qüestions, com acabar amb «les portes giratòries» o evitar nomenaments en el CGPJ si han exercit càrrecs en la política durant els cinc anys previs.

Moncloa tanca la carpeta

Tant el plantejament del PP, que a més posa sobre la taula tota una sèrie de requisits per als candidats a formar part del CGPJ, com el del Govern, evidencien que és pràcticament impossible una trobada entre tots dos després que descarrilés abans de l’estiu un primer intent d’acord. Des del fracàs d’aquestes converses Moncloa ha assumit que no es desbloquejarà l’òrgan dels jutges fins a les pròximes eleccions generals. Per això tots els seus esforços s’han centrat a aconseguir l’actualització d’un terç del Tribunal Constitucional, que va complir mandat el 12 de juny passat.

Notícies relacionades

D’aquest terç, dos magistrats els elegeix l’Executiu i dos, el CGPJ. Com que, a instàncies de l’Administració socialista, es va canviar la llei perquè el Consell no pogués fer nomenaments estant en funcions, va caldre fer una contrareforma que va aixecar aquest veto en el cas del TC i va posar com a termini el 13 de setembre vinent.

La rebel·lió del sector conservador, que ha imposat primer pactar internament com serà aquesta elecció, farà que se superi aquesta data. El Govern ha fet una crida a «complir la llei» però confia que si no és ara en les pròximes setmanes el CGPJ esculli els seus representants, s’actualitzi el TC i hi hagi una majoria progressista. Si això passa, l’interès de l’Executiu pel Consell General del Poder Judicial decau absolutament, malgrat les advertències que aquest òrgan ha fet de col·lapse de la justícia per la impossibilitat de fer nomenaments de places pendents, que el PP tampoc ha atès.