Tribunal Constitucional

Els conservadors del CGPJ fan fracassar el primer intent de renovació del Tribunal Constitucional

Es compleixen els pronòstics i el Ple extraordinari convocat per Lesmes es limita a pactar un procediment

Els conservadors del CGPJ fan fracassar el primer intent de renovació del Tribunal Constitucional
1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +
Cristina Gallardo

Es van complir els pronòstics i el primer Ple convocat perquè el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) designés els dos magistrats del Tribunal Constitucional (TC) que li correspon per quota ha acabat sense acord sobre aquest assumpte. El que sí que han resolt els vocals és la designació uns interlocutors per mirar d’arribar a consensos, i s’ha deixat sense data la pròxima reunió per quan l’acord es produeixi.

La resistència dels vocals del sector conservador –que van pactar una posició comuna durant un sopar celebrat dimarts passat–, ha portat que la reunió es perdés en qüestions relatives al procediment a seguir per fer les designacions, sense que s’hagin discutit noms de candidats. Les dificultats es van veure des de l’inici, en una reunió que va començar tres quarts d’hora més tard de l’hora convocada per al seu inici.

La convocatòria del Ple va ser realitzada pel president del Consell, Carlos Lesmes, després que a finals del mes de juliol passat tirés endavant una polèmica reforma de la Llei Orgànica del Poder Judicial (LOPJ) que permet que l’òrgan de govern dels jutges pugui esquivar la prohibició que se li va imposar de fer nomenaments estant en funcions, per complir la seva part de la renovació del TC abans del 13 de setembre. Per la seva banda, el Govern ha d’escollir dos magistrats més, cosa que suposarà un tomb de l’òrgan de garanties cap a una majoria de sensibilitat progressista.

Notícies relacionades

En tot cas, els vocals que van ser designats a proposta del PP han rebaixat el to respecte de les seves postures inicials, que eren d’oposició radical a l’acord, i s’obren al pacte sempre que «es compleixin els temps del Consell». La conseqüència pràctica és que el CGPJ no aconseguirà complir amb el termini legal del 13 de setembre, tot i que no es descarta que les designacions acabin produint-se abans que acabi aquest mes.

La reunió s’ha celebrat tan sols un dia després que Lesmes llegís un dur discurs d’obertura de l’any judicial en què va qualificar d’insostenible l’actual situació del CGPJ, que no es renova des de fa més de tres anys i mig a causa de la incapacitat del PSOE i el PP d’arribar a un pacte. Per això, va apuntar la possibilitat de dimitir del càrrec si en les pròximes setmanes els polítics no aconsegueixen renovar l’òrgan.