DRETS HUMANS

El Govern català exigirà a Sánchez la derogació de la llei que «va violar els drets» de Junqueras i Turull, segons l’ONU

  • L’Executiu reclama una reparació «jurídica i immediata» del perjudici, després del dictamen de la Comissió de Drets Humans

El Govern català exigirà a Sánchez la derogació de la llei que «va violar els drets» de Junqueras i Turull, segons l’ONU
1
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Generalitat demanarà a l’Executiu de Pedro Sánchez que derogui l’article 384 bis de la llei d'enjudiciament criminal (LEC) que es va fer servir per «violar els drets polítics», segons va dictaminar el Comitè de drets Humans de l’ONU la setmana passada, d’ Oriol Junqueras, Jordi Turull, Raül Romeva i Josep Rull. En l’escrit, l’organisme de les Nacions Unides va donar al Govern central 180 dies per portar a terme aquelles reformes que calguin per evitar que, en un futur, pugui donar-se de nou una situació anàloga.

«Volem una reparació jurídica immediata», va assenyalar la portaveu de la Generalitat Patrícia Plaja, que es va mantenir sobre els terminis donats per l’alt organisme mundial. Aquesta derogació, va dir Plaja, no ha d’interferir en la possible «reforma o derogació d’altres lleis», amb referència a possibles canvis en el delicte de sedició del Codi Penal.

L’article 384 bis assegura que: «Ferma una ordre de processament i decretada la presó provisional per delicte comès per persona integrada o relacionada amb bandes armades o individus terroristes o rebels, el processat que ostenti funció o càrrec públic quedarà automàticament suspès d’exercir-lo mentre duri la situació de presó». En virtut d’aquest article als quatre polítics, en aquell moment presos, se’ls va impedir fer les seves tasques parlamentàries, malgrat que havien obtingut a les urnes el corresponent aval de la ciutadania.

Notícies relacionades

El dictamen de l’ONU també va donar ordre a l’Estat perquè fes una massiva difusió de l’escrit, una cosa que encara no s’ha produït, i que el Govern català també li requereix.

En relació amb la manifestació de diumenge de l’ANC, la portaveu va reconèixer que «és una evidència que els dos partits de la Generalitat tenen opinions diferents sobre la concentració de l’Onze de Setembre, i no passa res». No va donar més informació sobre si els consellers d’ERC acudiran o no a l’acte. Va dir, això sí, que hi havia llibertat perquè cadascú decideixi què vol fer. Els de Junts per Catalunya ja van confirmar la setmana passada la seva presència, cosa que va servir a Plaja per assenyalar que «el Govern català serà a l’acte».