Davant la inflació

Díaz buscarà un acord amb les distribuïdores per fixar el preu d’aliments bàsics

El ministre d’Agricultura avisa que no és legal imposar un límit al cost de la compra per llei

Díaz buscarà un acord amb les distribuïdores per fixar el preu d’aliments bàsics

EFE / LUCA PIERGIOVANNI (Efe)

1
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez
Paula Clemente
Paula Clemente

Periodista

Especialista en Consum, start-ups, sector emprenedor

ver +

Davant la creixent inflació, la vicepresidenta segona del Govern, Yolanda Díaz, ha assegurat que buscarà un acord entre les associacions de consumidors i les distribuïdores alimentàries per fixar el preu d’aliments bàsics. «L’alimentació està sent un greu problema per al nostre país avui», ha dit la també ministra de Treball abans d’explicar que la seva intenció és aconseguir un pacte entorn del preu de 20 o 30 aliments que componguin una llista de la compra bàsica, variada i saludable.

Malgrat no formar part de les seves competències, Díaz ha explicat, primer en una entrevista a ‘eldiario.es’ i després en declaracions als mitjans, que el preu dels productes bàsics s’encareix molt des que els venen els productors fins que arriben als consumidors. En concret, ha assenyalat que els agricultors venen un quilo de taronges a 15 cèntims i que els ciutadans el paguen a 1,40 euros, un increment del 800%. «Això està sent un problema per a molta de la ciutadania», ha afirmat.

La solució que buscarà la vicepresidenta junt amb el ministre de Consum, Alberto Garzón, és reunir les associacions de consumidors i les grans productores perquè arribin a un acord i fixar el preu d’una «cistella de la compra bàsica». Sense voler especificar, Díaz ha apuntat que la intenció és que aquesta cistella inclogui 20 o 30 aliments necessaris per a una alimentació equilibrada i saludable.

No per llei

Notícies relacionades

Díaz ha volgut allunyar ràpidament el fantasma d’un possible límit dels preus per llei. La vicepresidenta ha assenyalat que es tractaria d’un acord fomentat pel Govern entre els consumidors i les empreses del sector, però que no s’hi entremetria legalment. En aquest sentit, ha dit que seria un pacte «absolutament legal» i «sense vulnerar el dret de la competència».

Les paraules de Díaz sembla que volen deixar tranquil el ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luís Planas, que el cap de setmana passat va reaccionar a la proposta dels morats de fixació de preus avisant que «des d’un punt de vista legal, amb la Constitució i les normes de la UE a la mà, no és possible». «I, d’altra banda, tampoc és desitjable. [...] No ajudaria ni els productors, ni els consumidors, ni cap baula de la cadena», ha reafirmat.