El TSJC troba un jutge per al tribunal que jutjarà Roger Torrent

  • El designat, Francisco Segura Sancho, va ser president de l’Audiència de Girona i inspector

El TSJC troba un jutge per al tribunal que jutjarà Roger Torrent
2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ja ha trobat un jutge per completar el tribunal que haurà de jutjar l’expresident del Parlament i actual conseller Roger Torrent i altres exmembres de la Mesa per haver permès la tramitació a la Cambra catalana de dues resolucions a favor del dret d’autodeterminació en contra de la monarquia, eludint els mandats del Tribunal Constitucional (TC). El designat en principi és el magistrat Francisco Segura Sancho, de la secció d’apel·lació de l’alt tribunal català, i a qui s’ha comunicat aquesta decisió a fi que confirmi en dos dies la seva disponibilitat. Per tant, si no hi ha cap contratemps, el judici es podrà celebrar quan estava previst, el 5, 6 i 7 d’octubre.

En la resolució firmada pel president del TSJC, Jesús María Barrientos, argumenta que davant la falta de magistrats disponibles en la llista de substituts voluntaris lliures d’assenyalaments en les dates en què s’ha fixat el judici contra Torrent, i com que no hi ha tampoc jutges d’adscripció territorial que puguin ser nomenats, s’ha recorregut a les normes de substitució pròpia de la Sala Civil i Penal de l’alt tribunal català i l’únic jutge que pot ocupar aquest lloc és Francisco Segura Sancho. I incideix que dos jutges més possibles candidats, Fernando Lacaba Sánchez i María José Manzano Meseguer, han intervingut abans en la mateixa causa i Roser Bach Fabregó està exempta de judicis orals per la seva condició de vocal del Consell General del Poder Judicial (CGPJ).

Els tres jutges

Notícies relacionades

Segura Sancho va ser president de l’Audiència de Lleida des del 2006 i reelegit el 2017, i l’any 2019 va actuar com a inspector de l’ordre penal del CGPJ. Aquest jurista substituiria si se’n constata la disponibilitat el magistrat Carlos Ramos, que va ser recusat per la defensa dels encausats, igual com Barrientos. Per ara, el tribunal de la mesa el formen els magistrats Carlos Mir, membre de la Sala d’Apel·lacions Civil i Penal del TSJC, i la magistrada Marta Pesqueira Caro, titular del Jutjat de Primera Instància 47 de Barcelona, que és l’única de la llista de voluntaris que podia cobrir la baixa de Barrientos.

La fiscalia reclama 1 any i 8 mesos d’inhabilitació i multa de 30.000 euros per a Torrent, Josep Costa (JxCat) i Eusebi Campdepadrós (JxCat), mentre que per a Adriana Delgado (ERC) demana 1 any i 4 mesos i una multa de 24.000 euros perquè només va participar en una sola de les tramitacions. L’acusació publica, defensen Torrent, Campdepadrós i Costa, «sent coneixedors del contingut i els apercebiments» del Tribunal Constitucional de dies anteriors, «i malgrat l’oposició de la resta dels membres de la Mesa» i l’avís del secretari general de la Cambra, van acceptar l’octubre del 2019 tramitar dues resolucions sobre la monarquia i el dret a l’autodeterminació, aprovades el novembre d’aquell any pels membres del Parlament. Aquestes resolucions van ser tramitades poc després de la sentència del procés contra dirigents independentistes.