Debat de primeres espases

Sánchez i Feijóo afronten avui un cara a cara al Senat per la crisi energètica

  • El president traurà pit de les ajudes aprovades, mentre que el líder conservador destacarà els «èxits de gestió» del PP i demanarà pas

Sánchez i Feijóo afronten avui un cara a cara al Senat per la crisi energètica

DAVID CASTRO

4
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

La campanya electoral més llarga de la història recent és a punt de començar. Aquest dilluns, 5 de setembre, els dos principals polítics espanyols, Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo, emprendran una carrera que s’acabarà, d’aquí 16 mesos, després de les municipals, autonòmiques i generals, amb només un guanyador. El president del Govern la iniciarà amb un diàleg amb ciutadans anònims a la Moncloa, al contrari del que va fer fa just un any, quan es va envoltar d’empresaris en un acte a la Casa Amèrica de Madrid. Aquesta fotografia més cerimoniosa, entre corbates i en un lloc de categoria, ha sigut, en canvi, la que ha ofert Feijóo en una conferència en un saló atapeït de membres de la patronal i diplomàtics a l’Hotel Vila Magna del Passeig de la Castellana.

Aquests actes són l’aperitiu del plat fort de la setmana: aquesta tarda al Senat, els dos dirigents protagonitzaran el seu primer debat, que tractarà, segons el marc establert per Sánchez, sobre «el pla d’estalvi i gestió energètica» aprovat per l’Executiu i que ha de ser completat, en les pròximes setmanes, amb un segon paquet de mesures.

Els conservadors volien que fos un debat de política general, però la Moncloa el va circumscriure al tema de l’energia, en què el polític socialista està obtenint èxits internacionals amb «l’excepcionalitat ibèrica», que va posar un límit al preu del gas que ara els socis europeus volen copiar. A la seu del PP no preocupa gaire: «Si ell creu que amb el megawatt hora a més de 400 euros i amb la política internacional guanyarà vots, està equivocat», apunta un assessor de Feijóo.

La sessió de la Cambra alta permetrà veure dos dirigents que es vendran com la millor opció per intentar sortir de la crisi econòmica i social provocada per la guerra de Rússia a Ucraïna. El cap de l’Executiu traurà pit pels paquets d’ajudes aprovats aquest any per pal·liar les conseqüències del conflicte en la butxaca dels ciutadans. I, segons fonts del Govern, la Moncloa està estudiant aquestes últimes hores algunes mesures «més quirúrgiques» per ajudar els col·lectius que pitjor estan encaixant la pujada dels carburants i l’electricitat. «La baixada de l’IVA a la llum i el gas [aquesta última anunciada però no aprovada] beneficien tothom per igual, però som conscients que s’ha de cuidar encara més qui ho està passant pitjor», afirma una font del Ministeri d’Hisenda. El canceller alemany, Olaf Scholz, va anunciar aquest diumenge bons energètics de 300 euros per als jubilats i de 200 per als estudiants.

El cap de l’Executiu insistirà en el fet que el seu Govern té com a prioritat aplicar mesures «socials» que comporten un impacte «en la majoria de la població», assenyalen fonts de la Moncloa. «No pot ser que quan intentem collar una mica els bancs i les energètiques, ells [el PP] surtin sempre a protegir-los», diuen des del departament d’Hisenda.

Avantatge per al president

Sánchez juga amb avantatge en el debat perquè compta amb temps il·limitat per intervenir. En canvi, Feijóo disposarà dels 15 minuts inicials per exposar el seu programa energètic i, després, 5 més per donar la contrarèplica a Sánchez. El dirigent destacarà els «èxits de gestió econòmica» dels governs del PP i els contrastarà amb un Executiu de coalició que considera que va «a rebuf» d’altres països i a qui atribueix «falta d’anticipació». «Per no dir el caos que viuen allà dins amb els d’Unides Podem i els seus socis parlamentaris», assenyala un membre de l’equip econòmic del dirigent. 

Feijóo insistirà que la baixada de l’IVA del gas del 21% al 5% anunciat per Sánchez dilluns és una idea seva i l’animarà a «continuar copiant» els seus plantejaments, sobretot, li dirà, la deflactació de l’IRPF. És a dir: modificar els primers trams d’aquest impost per mitigar l’impacte de la inflació si, després de la pujada del salari, s’ha saltat d’esglaó. Euskadi, governada pel PNB amb el suport dels socialistes, ja ha deflactat l’IRPF dues vegades aquest any.

A Génova, consideren que si Sánchez ha cedit a debatre amb Feijóo és perquè es veu «apressat a fer alguna cosa per escurçar les distàncies en les enquestes», afirma l’assessor del polític gallec. «Estan nerviosos, se’ls ha notat molt amb els insults que li llancen aquest estiu. Nosaltres, en canvi, no canviarem les maneres ni tampoc el fons, perquè continuem fent propostes», afegeix.

Notícies relacionades

En aquest sentit, el cap dels conservadors va anunciar aquest diumenge a ‘La Razón’ que proposarà la creació d’un fons per ajudar les empreses en què l’energia és determinant per a la seva viabilitat futura. També tornarà a reclamar un pacte d’estalvi del sector públic [modificació de potències, renegociació de contractes, substitució per energies renovables...] i demanarà que s’allargui la vida útil de les nuclears.

Els conservadors no veuen una possibilitat d’«acostament» amb Sánchez. «No hi ha sintonia personal, però, sobretot, el que no hi ha són ganes de pactar amb el PP. Sembla que el problema no és el PP, sinó ell», lamenten des de Génova.