Onze de Setembre

Aragonès no participarà en la manifestació independentista de l’ANC durant la Diada

Presidència de la Generalitat argumenta que la convocatòria de l’ANC «aprofundeix en les divergències de l’independentisme»

undefined45523552 madrid 19 10 2018 politica  el vicepresidente del gobierno c181030221451

undefined45523552 madrid 19 10 2018 politica el vicepresidente del gobierno c181030221451

3
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El primer Onze de Setembre després de les restriccions per la pandèmia es preveia tens en el si de l’independentisme davant les profundes diferències d’estratègia que mantenen els dos socis del Govern i les entitats. L’aposta d’ERC per la taula de diàleg defugint qualsevol nova temptació unilateralista, i deixant el procés en un impàs, ha anat aprofundint una esquerda que aquesta Diada es plasmarà en l’absència del president de la Generalitat, Pere Aragonès, de la manifestació independentista que organitza l’ANC. Una absència que el mateix entorn d’Aragonès s’ha encarregat de deixar clar que respon a aquestes discrepàncies polítiques, i no a motius de rang institucional.

Fonts de Presidència han argumentat que la convocatòria de l’Assemblea va «contra els partits polítics i les institucions, i no contra l’Estat, cosa que aprofundeix en les divergències de l’independentisme». L’anunci d’aquesta absència arriba després que la presidenta de l’ANC, Dolors Feliu, hagi advertit que si Aragonès no va a la manifestació de la Diada significarà que «no està implicat amb la independència».

El president, que en l’última Diada sí que va acudir a la manifestació i va ser increpat per alguns assistents, creu que no seria «coherent» per la seva banda anar a aquesta marxa, tenint en compte com la plantegen els seus organitzadors, com una mobilització contra el paper dels partits independentistes i del Govern, i no contra l’Estat. En paral·lel, Aragonès ha cridat la ciutadania a participar en els actes de la Diada i ha defensat que la independència s’aconseguirà «només si carrer, partits i institucions estan units, malgrat la diversitat d’opinions i aquestes divergències».

Junts sí que hi anirà

Al soci d’ERC a l’Executiu, Junts per Catalunya, li ha faltat temps per confirmar que tots els seus consellers secundaran en ple la convocatòria, amb el vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, a més dels principals dirigents del partit. Aquest any, la manifestació de l’ANC partirà de l’avinguda Paral·lel, transcorrerà pel Moll de la Fusta i el Passeig d’Isabel II, i finalitzarà a l’avinguda del Marquès de l’Argentera. Un recorregut amb què l’ANC pretén denunciar el «colonialisme» espanyol i pressionar ERC i JxCat perquè no aparquin el procés independentista.

Aragonès recorda que ha participat en les manifestacions de la Diada «des de la seva adolescència» i continuarà participant en «totes les reivindicacions a favor de la independència», per la qual cosa demana «no desviar l’atenció» cap a la seva no assistència a la mobilització d’aquest any. Però també constata la seva disconformitat amb el to cada vegada més crític de l’ANC amb el Govern, sobre el qual adverteix que «només units» des de la diversitat, ciutadania, partits i institucions, es podrà arribar a la independència de Catalunya, per la qual cosa anima la gent a participar en els actes institucionals de la Diada.

Mas mai hi va anar

En ple pols entre els socis de Govern, i davant el debat a JxCat sobre la seva eventual sortida de l’Executiu si no es recupera el camí independentista, Aragonès emplaça a no «mirar-se de reüll entre companys de viatge». El president és partidari de «compartir tots els espais de reivindicació i protesta que busquen sumar i que persegueixen la màxima transversalitat» dins de l’independentisme, segons assenyalen fonts del seu entorn.

Notícies relacionades

Des del començament del procés, Artur Mas ha sigut l’únic president de la Generalitat que va renunciar a acudir a la manifestació de la Diada, però sempre ho va fer amb l’argument que havia de preservar el seu rol institucional, mentre que els seus successors, Carles Puigdemont i Quim Torra, sí que es van unir a les mobilitzacions independentistes convocades per l’ANC.

A nivell institucional, Aragonès pronunciarà el tradicional missatge del president el 10 de setembre des del fòrum romà d’Empúries (Girona). L’Onze de Setembre, a les 9.00 hores, encapçalarà l’ofrena floral del Govern davant el monument a Rafael Casanova a Barcelona i, a les 22.00 hores, presidirà l’acte institucional de la Diada davant les columnes de Puig i Cadafalch, a Montjuïc.