El futur de la Cambra catalana

¿Quant temps es pot allargar la interinitat al Parlament? Els efectes de la suspensió de Laura Borràs

ERC pressiona Junts perquè cobreixi una vacant que els republicans ocuparan en funcions mentre no es desbloquegi la situació

¿Quant temps es pot allargar la interinitat al Parlament? Els efectes de la suspensió de Laura Borràs

KIKE RINCÓN / EUROPA PRESS

2
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Cap dels partits amb representació a la Mesa del Parlament s’ha mogut de les seves posicions i l’òrgan rector de la Cambra ha ratificat aquest dijous la suspensió de Laura Borràs com a presidenta. El judici per dos delictes de corrupció a què s’enfronta la també presidenta de Junts i el joc de pressions creuades entre partits ha provocat una situació d’interinitat al capdavant del legislatiu català que amenaça de prolongar-se la resta de la legislatura.

A continuació, mirem de resoldre algunes incògnites sobre el futur de la presidència del Parlament.

¿Qui presideix ara el Parlament?

Al ratificar-se per majoria la decisió de la Mesa del 28 de juliol de suspendre Borràs, la dirigent de Junts mantindrà en suspens els seus deures i drets com a diputada i les seves atribucions com a presidenta, per la qual cosa la vicepresidenta primera de la Cambra, Alba Vergés, d’ERC, continuarà assumint les funcions de presidenta del Parlament. De fet, les reunions de la Mesa i la junta de portaveus d’aquest dijous han deixat una imatge simbòlica: la de Vergés ocupant el lloc reservat a la Presidència del Parlament, cosa que ha conclòs la incògnita de si la cadira que ocupava Borràs quedaria buida en aquesta primera reunió.

¿Com es pot cobrir la vacant?

La via més ràpida per acabar amb la interinitat és l’elecció d’un nou president o presidenta de la Cambra. Com que la designació de Borràs va ser fruit d’un acord entre ERC i Junts pel qual els puigdemontistes es quedaven amb la presidència del Parlament, correspondria ara a JxCat triar un nou candidat o candidata. ERC pressiona en aquesta direcció amb el compromís que Borràs podria tornar a dirigir la Cambra si finalment és absolta per la justícia, però Junts ha deixat clar que no pensa acceptar el relleu de la seva presidenta plantejant un nom alternatiu.

¿Es pot forçar el relleu de Borràs?

Tant al reglament del Parlament com als d’altres cambres legislatives, l’oposició explora mecanismes legals per forçar la substitució de Borràs, però la viabilitat és complexa. El PSC invoca com a possibilitat l’article 180 del reglament, que permet retirar càrrecs si ho demanen tres grups parlamentaris que representin, almenys, 45 diputats. Però, amb l’aritmètica parlamentària actual, per arribar a aquest mínim, socialistes i comuns necessitarien el concurs d’ERC o la CUP per esquivar la foto conjunta amb Vox, i els republicans no estan per la feina d’aïllar el seu soci del Govern. A més, els serveis jurídics de la Cambra tenen dubtes que aquesta via, que ha d’estar justificada i documentada, sigui plausible per al cas de Borràs.

¿Quines conseqüències té la interinitat?

Si persisteix el bloqueig i ERC no s’avé a forçar-ne el relleu, la interinitat es pot prolongar la resta de la legislatura. Mentrestant, Vergés pot exercir les mateixes competències que disposava Borràs. Una incògnita és el futur del personal que la dirigent de Junts tenia al seu càrrec, en concret, sis assessors. Són càrrecs de confiança designats per JxCat que perceben remuneracions d’entre 48.000 i 88.000 euros l’any. Vergés, com a presidenta en funcions, té potestat per prescindir-ne, però aquest gest podria afegir tensió a les relacions entre republicans i puigdemontistes.