Acte dels conservadors

Feijóo convoca els seus barons i exhibeix múscul davant un curs tens per les eleccions i la guerra

Feijóo convoca els seus barons i exhibeix múscul davant un curs tens per les eleccions i la guerra

Álvaro Ballesteros / Europa Press

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Així com José María Aznar obria el curs polític cada any en una ciutat, Mariano Rajoy va canviar i va fixar l’acte a Galícia. Pablo Casado va assumir la tradició del seu antecessor i ara Alberto Núñez Feijóo, amb més raó, la manté. L’expresident de la Xunta i líder del PP ha convocat membres de la direcció nacional i els barons dels governs autonòmics en un acte aquest dissabte a Cerdedo-Cotobade (Pontevedra) per exhibir múscul d’un partit que fa mesos que dona per fet que aconseguirà treure Pedro Sánchez de la Moncloa l’any que ve.

Si la política espanyola té el pols descontrolat des del 2014 (una abdicació, quatre eleccions generals, una pandèmia, una guerra...), els 15 mesos que venen no seran tampoc tranquils perquè continuaran incloent la covid i el conflicte a Ucraïna i s’hi sumaran els processos electorals de les municipals i autonòmiques (al maig), les generals (a finals del 2023, segons Pedro Sánchez) i la presidència de torn de la Unió Europea (el segon semestre de l’any vinent).

Davant aquest panorama, Feijóo vol el seu partit en perfecte estat. A Génova consideren que l’equip del nou líder és ara quan comença a estar a «ple rendiment» perquè, fins al juliol, dos puntals de la cúpula, Elías Bendodo (coordinador general) i Juan Bravo (vicesecretari d’Economia), tenien també responsabilitats en el Govern d’Andalusia.

Després de les eleccions en les quals Juanma Moreno (PP) va arrasar amb majoria absoluta, van abandonar les seves conselleries a l’Executiu, tot i que van prendre possessió com a diputats al Parlament andalús. El plan, segons fonts de la direcció, és que deixin aquests escons per ser només senadors per designació autonòmica, com Feijóo i Miguel Tellado (vicesecretari d’Organització i Territori) i se centrin a exposar l’«alternativa» que aniran presentant als espanyols.

Per convèncer els ciutadans que sap el que vol fer amb Espanya, el líder gallec brandeix els seus 13 anys com a president autonòmic («Feijóo ha gestionat més anys que tots els vicepresidents de Sánchez junts», assenyala un dels seus assessors) i l’experiència dels dirigents del PP que ara mateix estan al capdavant de comunitats: Moreno (Andalusia), Isabel Díaz Ayuso (Madrid), Alfonso Rueda (Galícia), Alfonso Fernández Mañueco (Castella i Lleó) i Fernando López Miras (Múrcia).

Entre aquesta experiència de «gestió» de la plantilla actual del PP i la «històrica que ha demostrat el partit» amb Rajoy i Aznar, assenyala un alt càrrec de la cúpula, Feijóo es converteix en la «solució» per recuperar l’«estabilitat política i econòmica». «Després de quatre anys d’aliances amb els comunistes, els independentistes i els hereus d’ETA, els ciutadans volen un valor segur», apunta un diputat del Congrés.

A Génova consideren que l’elevada inflació a Espanya, les dades de l’atur, el fracàs en la recuperació del PIB prepandèmic i la incertesa general provocada per la guerra provocada per Rússia facilitaran la tornada del PP a la Moncloa. Feijóo segueix amb un perfil discret per evitar errors i continua celebrant les enquestes que li donen un ampli marge davant el PSOE.

Al quarter general dels conservadors no els preocupen els viatges internacionals de Sánchez (aquesta última setmana a Llatinoamèrica i els pròxims dies a Alemanya, i l’ONU, a Nova York). «A Sánchez el volen fora i a nosaltres, dins, com es veu a les enquestes», es vanta un assessor.

Notícies relacionades

Tampoc inquieta, segons la versió oficial, la preponderant oposició que Ayuso continua fent al Govern central. En les últimes setmanes s’ha vist amb el pla energètic i el límit de l’aire condicionat. La Comunitat de Madrid ha anunciat que recorrerà el decret llei que el recull, però Feijóo no ho farà. Els ministres de l’Executiu no perden ocasió per assenyalar que la madrilenya «marca el ritme» al dirigent conservador, una afirmació que els populars intenten capgirar defensant que la insistència del Govern a remarcar la diferència entre Feijóo i Ayuso ajuda a «centrar» el líder del PP. «Que continuïn insultant el nostre president i acostant-se a l’estratègia de Podem, que ens deixen més espai per captar el votant moderat», celebren a Génova.

Per demostrar que el màxim representant dels populars no renega ni s’allunya de la figura d’Ayuso, no només ha volgut que ella i la resta de barons siguin a Pontevedra aquest dissabte, sinó que també acudirà a l’acte que la presidenta celebrarà divendres que ve a la capital com a cap del PP de Madrid.