Govern

Robles: «Putin utilitzarà talls de gas com a arma. Aquest hivern serà llarg»

«Una de les grans derrotes de Putin és que no ha aconseguit dividir països ni de la Unió Europea ni de l’OTAN», afirma la ministra de Defensa

Robles: «Putin utilitzarà talls de gas com a arma. Aquest hivern serà llarg»

Epi_rc_es

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

La ministra de Defensa, Margarita Robles, ha augurat en relació amb el conflicte armat a Ucraïna que aquest hivern serà «llarg i difícil» per a la Unió Europea per les derivacions de la guerra, ja que considera «evident» que Vladímir Putin «utilitzarà talls de gas com a arma clara d’agressió als països que estan recolzant» els ucraïnesos.

A preguntes dels mitjans des d’Albacete, Robles ha assenyalat que amb aquest context és important la «solidaritat i unitat» de tots els països membres. En aquest sentit, ha considerat que «una de les grans derrotes de Putin» és que «no ha aconseguit dividir països ni de la Unió Europea ni de l’OTAN» durant els sis mesos en què s’està desenvolupant aquesta guerra.

La situació és preocupant

Segons ha dit Robles, la situació continua sent «preocupant» en un context de guerra «especialment cruel», asseverant que quan es va iniciar el conflicte «tothom va pensar que duraria només unes setmanes». «La previsió de Putin era que el règim d’Ucraïna caigués en una setmana, però el coratge i l’heroïcitat d’Ucraïna i el suport que tenen fan que hagi plantat cara a Rússia», ha assenyalat.

En tot cas, ha emfatitzat que la participació en aquesta guerra no és només en defensa d’Ucraïna, ja que també pretén «defensar valors de pau i de llibertat» en un conflicte que acabarà sent «difícil i complicat». «Mai vam pensar que es desenvoluparia així en ple segle XXI, té característiques més del segle XX, fins i tot de la I Guerra Mundial», ha lamentat.

A Albacete

Margarita Robles feia aquestes declaracions durant la seva visita a la Maestranza Aérea d’Albacete, on ha volgut agrair l’«excepcional feina» dels seus efectius en la col·laboració amb l’Exèrcit de l’Aire i de l’Espai «en totes les operacions de vol de combat, en l’ensenyament i en la seva tasca d’apagafocs» mantinguda aquest estiu. «Són moltes hores de treball, de dedicació, d’esforç, sense les quals seria impossible que volessin avions de l’Exèrcit», ha assenyalat.

Robles, que ha posat en valor la vinculació entre Albacete i les Forces Armades, «profundament unides», ha volgut agrair també als habitants d’Albacete el seu suport a les tasques.

Missió a Estònia

Aquesta visita es produeix en plena missió d’enviament d’efectius des d’Albacete fins a Estònia per exercir tasques de policia de l’aire en el seu espai aeri, una missió «molt especial» ja que es realitza de manera conjunta amb Alemanya.

Notícies relacionades

Després de les missions a Bulgària i Lituània en el context de la guerra d’Ucraïna, es tracta d’una operació «important de dissuasió al flanc est» de Rússia. «En una guerra en la qual Rússia està utilitzant tots els instruments des d’una perspectiva d’especial crueltat, i Espanya està col·laborant de manera responsable en l’OTAN en la protecció de països d’aquest flanc», ha afirmat.

Això sí, ha volgut deixar clar que aquesta operació es limita a la dissuasió i prevenció, «en cap cas és una intervenció», ja que no s’entrarà de ple en el conflicte al no haver sigut agredit cap país OTAN.