Investigació conjunta

A la presó per provocar nou incendis al costat de l’aeroport del Prat

  • En dues ocasions el fum i les cendres van obligar a activar un pla d’emergències per afectacions al funcionament aeroportuari

Barcelona 07/09/2021 Sociedad. Ampliacion aeroport, generiques de la zona a ampliar, Ricarda, etc...La Ricarda y sus alrededores. AUTOR: MANU MITRU .

Barcelona 07/09/2021 Sociedad. Ampliacion aeroport, generiques de la zona a ampliar, Ricarda, etc...La Ricarda y sus alrededores. AUTOR: MANU MITRU . / MANU MITRU (EPC)

3
Es llegeix en minuts

Els Mossos d’Esquadra han detingut un home, que ja ha ingressat a la presó preventivament, acusat de provocar almenys nou incendis urbans i forestals entre el juliol i l’agost d’aquest any al Prat de Llobregat (Barcelona), que van afectar la seguretat de l’aeroport.

Segons ha informat aquest dilluns la policia catalana, el detingut, gràcies a una investigació conjunta amb els Agents Rurals, està acusat de provocar nou incendis entre el 18 de juliol i el 2 d’agost, tant en zones urbanes com forestals, que a més d’afectar la seguretat de l’Aeroport de Barcelona també van danyar la Reserva Natural Parcial de la Ricarda, a l’espai protegit del Delta del Llobregat.

Els incendis van tenir lloc quan a la zona estava activat el nivell 2 del Pla Alfa, per perill molt alt d’incendi forestal.

El sospitós va ser detingut el 10 d’agost i l’endemà va passar a disposició judicial, davant la titular del jutjat d’instrucció número 3 del Prat, que va decretar el seu ingrés a presó preventiva.

La investigació es va iniciar arran d’una onada d’incendis que es va iniciar la matinada del 18 de juliol, en què van cremar deu contenidors situats en diversos punts del Prat i que van causar danys materials per valor de 13.575 euros, ja que a més es va cremar un vehicle estacionat.

Aquella mateixa matinada la Policia Local del Prat de Llobregat va identificar un home amb tres encenedors entre les seves pertinences, la descripció de les quals era coincident amb la que havien facilitat alguns testimonis sobre el presumpte incendiari.

Posteriorment, entre el 28 de juliol i el 2 d’agost es van registrar cinc incendis més en zones pròximes a l’aeroport i a la zona protegida de la Reserva Natural del Delta del Llobregat, molt a prop de la pista d’aterratge.

En dues ocasions, a causa que la cortina de fum, les flames i les cendres s’acostaven a la zona de pistes de l’aeroport, la Generalitat va haver d’activar el Pla d’Emergències Aeronàutiques (AEROCAT).

El dia 28 de juliol, la Policia Local del Prat, gràcies a la informació aportada per diversos testimonis, va localitzar el sospitós en un mirador d’avions al costat de l’aeroport amb cremades a les mans i amb tres encenedors a sobre.

L’home, que coincidia amb la descripció del possible autor, va ser detingut per un delicte d’incendi forestal i va quedar en llibertat amb càrrecs poc després.

Posteriorment, cap a les 4 de la matinada del 2 d’agost es va iniciar un altre incendi amb més afectació al perímetre exterior de l’aeroport barceloní, en una zona de vegetació i canyes davant l’hangar d’Iberia, cosa que va obligar a intervenir bombers d’Aena i de la Generalitat, ja que les flames eren altes i afectaven un paratge annex a la zona aeroportuària.

De fet, en el moment de més intensitat, les flames van superar els 30 metres d’altura i van provocar columnes de fum que van afectar la visibilitat de la zona de pistes de l’aeroport, ja que a més el vent va arrossegar la cendra cap a les pistes de la terminal 2 i la terminal corporativa.

En aquest cas, segons els Mossos, a més del risc per a la seguretat aeroportuària es va afegir la proximitat amb l’hangar d’Iberia, a l’interior de la qual s’emmagatzema combustible altament inflamable, que va obligar a activar l’AEROCAT.

El foc es va poder controlar passades les cinc de la matinada, després d’afectar una superfície aproximada de 2.000 metres quadrats.

Els Mossos i els Agents Rurals van iniciar llavors una investigació, en la qual ja tenien com a base la detenció prèvia d’un sospitós, el 28 de juliol, per diversos incendis amb un mateix mètode, compatibles amb l’activitat d’un incendiari.

Notícies relacionades

En la seva investigació, els Agents Rurals van concloure que es tractava d’incendis intencionats, mentre que els Mossos d’Esquadra van aconseguir atribuir-li altres incendis semblants, entre ells un del 23 de juliol a la Ronda Sud i un altre el 28 a l’Estany de Cal Tet, a la Reserva Natural de la Ricarda.

Amb aquests indicis, el 10 d’agost es va activar un dispositiu que va permetre localitzar i detenir el sospitós al domicili de la seva exparella, on estava amagat.