Parlament

El PSC impulsarà les «mesures necessàries» per substituir Borràs si Junts no ho fa

El PSC impulsarà les «mesures necessàries» per substituir Borràs si Junts no ho fa

Jordi Cotrina

2
Es llegeix en minuts

La vice primera secretària del PSC, Lluïsa Moret, ha assegurat que el seu partit impulsarà «les mesures necessàries» per substituir en la presidència del Parlament la presidenta suspesa i líder de Junts, Laura Borràs, si Junts no pren mesures en aquest sentit.

En una entrevista d’Europa Press, Moret ha destacat que els socialistes i el seu grup parlamentari estan valorant opcions i treballant per fixar el seu full de ruta sobre aquest assumpte: «El que farem és explorar i veure quina via pot ser la més eficaç o efectiva».

Tot i que no ha descartat intentar forçar un ple per escollir un nou president, Moret ha rebutjat detallar les opcions que estudien els socialistes perquè assegura que no estan tancades i que «l’escenari actual està molt obert i hi ha moltes opcions sobre la taula».

El PSC explora aquestes possibilitats des que Borràs va ser suspesa per la Mesa amb els vots a favor de PSC-Units, ERC i la CUP arran de la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) d’enviar-la a judici per presumptament fraccionar contractes quan dirigia la Institució de les Lletres Catalanes (ILC).

Moret ha destacat que estan a l’expectativa de l’actuació de Junts i ERC quan comenci el nou curs polític al setembre: «En funció d’això, prendrem les mesures necessàries o que creguem oportunes per continuar treballant en aquesta reclamació».

Sobre si la presidència hauria de continuar corresponent a Junts, ha assenyalat que el partit i ERC ho van acordar així a l’inici de la legislatura, però ha remarcat que l’important és que «hi hagi un president titular legítim que lideri i presideixi des d’una lògica de representativitat institucional».

«Actitud no adequada» de Borràs

Moret ha criticat la resposta de Borràs a la seva suspensió, a qui ha acusat de prioritzar els seus interessos personals per sobre dels institucionals i fins i tot dels de partit perquè creu que va tenir una «actitud no adequada i no la que s’espera de la presidenta del Parlament».

Pel que fa a si la suspensió de Borràs dificulta la relació de Junts amb el PSC, ha contestat que «la complicació més greu és dins de Junts, per això el primer escenari és que Junts aclareixi internament quina és la seva postura».

Sobre l’article 25.4 del reglament de la Cambra mitjançant el qual s’ha suspès Borràs –preveu la suspensió si s’obre judici oral per delictes vinculats a la corrupció–, ha remarcat que s’ha de complir perquè està vigent i ha dit que, si algun grup parlamentari vol modificar-lo, els socialistes valoraran la proposta.

El vot de Lluís Puig

Notícies relacionades

Quan se li ha preguntat pel vot delegat del diputat de Junts resident a Bèlgica, Lluís Puig, Moret ha demanat a la vicepresidenta del Parlament ara amb funcions de presidenta, Alba Vergés (ERC), que apliqui el reglament de la Cambra i no el comptabilitzi perquè Puig «no compleix cap dels requisits» per delegar el seu vot.

«Esperem que la persona que assumirà la presidència de forma interina, que és Alba Vergés, ho compleixi», ha dit amb referència al reglament i a la firma de les actes dels últims plens, en els quals Borràs va comptabilitzar el vot de Puig malgrat que no apareixia a les pantalles de recompte perquè va ser anul·lat pel Tribunal Consitucional (TC).