Converses

El PSC defensa evitar «metes temporals» a la taula de diàleg i la desjudicialització

  • Lluïsa Moret alerta que posar-se un calendari pot generar «frustració»

El PSC defensa evitar «metes temporals» a la taula de diàleg i la desjudicialització

ACN VÍDEO\SÍLVIA JARDÍ

2
Es llegeix en minuts

La vice-primera secretària d’Organització i Acció Electoral del PSC, Lluïsa Moret, ha defensat que s’eviti fixar «metes temporals» per aconseguir acords a la taula de diàleg i aconseguir avenços en la desjudicialització del conflicte a la qual s’han compromès el Govern i la Generalitat.

Ho ha dit en una entrevista d’Europa Press, després que a la reunió de la taula de diàleg del 27 de juliol els dos governs firmessin un acord per avançar en la desjudicialització, en el qual manifestaven la voluntat de portar a terme les modificacions legislatives necessàries –entre les quals es podria incloure la reforma del delicte de sedició– abans de finalitzar el pròxim període de sessions, és a dir, abans que acabi el 2022.

De fet, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va advertir el 2 d’agost que aquestes reformes han d’estar concretades abans que acabi l’any perquè creu que serà la manera de constatar la voluntat real del Govern de Pedro Sánchez per acabar amb la judicialització del conflicte.

Al ser preguntada per si creu que la reforma de la sedició es pot portar a terme abans de finalitzar l’any, Moret ha afirmat que això correspon als governs i que dependrà de si la feina a la taula de diàleg va avançant, però ha avisat que posar-se «metes molt ambicioses» pot generar frustració.

«Nosaltres no ens posem metes temporals. El diàleg és complex, necessita el seu temps, necessita també el seu procés. I el PSC defuig de metes temporals i calendaris perquè si et poses una meta massa ambiciosa de vegades genera frustració», ha argumentat.

Considera que el termini de final d’any per aprovar aquestes reformes correspon als governs i creu que si es compleix aquest calendari serà positiu, però ha afirmat que el que és important és que la taula de diàleg continuï funcionant sense pressions temporals i que es vagin aconseguint passos: «Sense metes temporals anar treballant i anar aconseguint objectius concrets».

Reforma de la sedició

Moret ha assegurat que d’aquestes modificacions legislatives per desjudicialitzar el conflicte «la més important o la que genera més preocupació a les dues parts» és la reforma del delicte de sedició. En canvi, ha reiterat que és una «realitat aclaparadora» que ara mateix no hi ha prou majoria per tirar-la endavant i ha apostat per treballar per aconseguir prou suports.

«Aquestes majories s’han de propiciar i el context actual és complex, és bastant complicat. Però la idea és continuar treballant i no hi ha cap escenari impossible», ha afegit.

Absència de Junts

La dirigent socialista ha celebrat que la taula de diàleg s’hagi reprès després d’estar paralitzada durant mesos i creu que els acords a què es van arribar demostren que «és un espai útil i que hi ha voluntat de les dues parts per continuar treballant».

Notícies relacionades

Segons ella, quan comenci el nou curs polític al setembre els governs fixaran una data per a la pròxima reunió d’aquest espai i ha criticat que Junts no hi estigui participant: «Ens agradaria que hi fossin els dos grups que configuren el Govern de la Generalitat. Esperem que Junts finalment prengui la decisió de participar-hi».

A més, ha reiterat la seva demanda que el president de la Generalitat convoqui la taula de partits catalans perquè hi hagi diàleg entre les formacions amb l’objectiu d’arribar a «grans consensos» a Catalunya.