Troleig de Rússia

L’oposició carrega contra Almeida per prometre «deportar» ucraïnesos a un fals alcalde de Kíiv

  • Més Madrid, el PSOE i Unides Podem acusen el regidor de la capital de perjudicar la imatge de la ciutat

  • L’Ajuntament assegura que no donarà pàbul «a cap de les estratègies desestabilitzadores de Rússia»

L’oposició carrega contra Almeida per prometre «deportar» ucraïnesos a un fals alcalde de Kíiv

Epi_rc_es

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

José Luis Martínez Almeida va ser víctima d’un engany de dos humoristes russos, pròxims al Kremlin, que es van fer passar per l’alcalde de Kíiv. Tot va ser una broma de mal gust. El problema és que el regidor madrileny, quan encara no coneixia de l’engany, va prometre al fals Vitali Klitscko, el regidor de la capital d’Ucraïna, ajudar en la deportació de ciutadans ucraïnesos refugiats a Espanya perquè combatessin en la guerra contra Rússia. Els dirigents locals i autonòmics de Més Madrid, el PSOE i Unides Podem han carregat contra el dirigent del PP per la seva oferta preocupant de recolzar aquestes deportacions, una cosa que està prohibida per la legalitat internacional.

En un vídeo de 17 minuts publicat pels mateixos bromistes, Martínez Almeida assegura que no creu que «sigui un problema» ajudar a enviar homes al front. «Madrid dona suport a l’enviament d’ucraïnesos a Ucraïna perquè lluitin allà», va afirmar l’alcalde madrileny. Aquestes paraules són les que han suscitat més controvèrsia. «La imatge del govern és lamentable», ha asseverat la portaveu de Més Madrid a l’Ajuntament de la capital Rita Maestre. «Oferir suport per deportar ucraïnesos al front o castigar russos bastards són unes declaracions preocupants per a un alcalde», ha insistit, fent al·lusió a un altre moment en què Martínez Almeida afirma que «és necessari castigar els bastards russos aquí a Espanya».

La seva companya de partit i líder de l’oposició a la Comunitat de Madrid, Mónica García, també ha recalcat la «gravetat» de la proposta de Martínez Almeida. «Unes declaracions tan serioses com el dany que això fa a la imatge de Madrid», ha afirmat. Això sí, les dues dirigents han assenyalat que la broma tenia «zero gràcia». Més dura s’ha mostrat la portaveu del PSOE en el consistori, Mar Espinar, que ha assegurat que l’alcalde «jugant a ser justicier internacional fa el ridícul».

Dimissió immediata

La portaveu d’Unides Podem a l’Assemblea de Madrid, Carolina Alonso, ha arribat a demanar la dimissió de l’alcalde després de demostrar la seva «russofòbia i que estaria disposat a deportar refugiats». «Sabem que no ho farà perquè en el PP no es dimiteix, fins al dia abans d’entrar en una presó», ha sentenciat en un missatge publicat a Twitter. Segons ha assenyalat, es tracta d’un altre episodi en el qual Martínez Almeida ensenya la seva «veritable cara, mala gestió, falta d’empatia i poc respecte pels Drets Humans.

Notícies relacionades

El portaveu d’Unides Podem al Congrés, Pablo Echenique, va ser un dels primers en reaccionar, criticant que l’alcalde s’ofereixi a «deportar refugiats perquè vagin a morir al front». «Això és el PP quan creuen que ningú els sent», va asseverar.

La defensa

L’Ajuntament de Madrid ha preferit mantenir un perfil baix davant la polèmica. Des de la institució asseguren que la broma forma part d’una «estafa múltiple de propaganda russa», ja que els dos humoristes van fer la mateixa broma a altres alcaldes europeus, com els de Berlín, Viena o Budapest. «Quan es va observar el to i contingut de la trucada, a més de tallar-la, es va posar una denúncia immediatament davant la policia, que continua investigant», han explicat a Efe fonts municipals. L’Ajuntament «no donarà pàbul a cap de les estratègies desestabilitzadores de Rússia», afegeixen.