Futur xoc

Unides Podem mira d’allunyar el PSOE del PP per a la llei de secrets

  • Belarra adverteix que els populars volen «trencar» el Govern central i insisteix a negociar un text consensuat

Unides Podem mira d’allunyar el PSOE del PP per a la llei de secrets

JAIME REINA /AFP

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

El projecte de llei de secrets oficials –anomenat, realment, llei d’informació classificada– serà una prova complexa per a la salut del Govern central de coalició. Les discrepàncies entre el PSOE i Unides Podem van sorgir abans que ni tan sols la norma fes els primers passos al Consell de Ministres d’aquest dilluns. I a l’horitzó ja s’endevina la tempesta amb la recerca de suports parlamentaris. Cap dels socis habituals de l’Executiu veuen amb bons ulls el text que va presentar el ministre de la Presidència, Félix Bolaños. La vista, automàticament, se’n va cap al PP. Sobretot, sent una qüestió d’estat. Unides Podem vol evitar aquest escenari tant sí com no i confia a negociar amb el PSOE per tirar endavant una norma que puguin recolzar al Congrés.

La secretària general de Podem i ministra de Drets Socials, Ione Belarra, s’ha mostrat «escèptica» davant la possibilitat d’arribar a arribar a un acord amb el PP de cara a l’aprovació d’aquesta llei, però el cert és que, de moment, no en comparteixen el contingut –assegura que és «lluny de la transparència democràtica»– i els populars no semblen del tot descontents. La dirigent morada ha avisat, a més, que el PP només busca «trencar el Govern central» perquè «es trenqui l’estabilitat».

Malgrat el declarat malestar d’Unides Podem amb la norma, Belarra ha assegurat que hi ha prou marge per aconseguir un «text de consens». Fonts de la direcció de l’ala morada del Govern afirmen que tenen el compromís del PSOE d’obrir una negociació en les pròximes setmanes per modificar la norma abans que aquesta torni a passar pel Consell de Ministres i sigui enviada a la Cambra baixa per a la tramitació parlamentària. «Buscarem un punt intermedi en què tothom pugui complir els seus objectius», ha assegurat.

La nova proposta

Notícies relacionades

El principal motiu que els allunya del text proposat és el termini de 50 anys, prorrogable a 65 anys, per desclassificar la informació més compromesa, la que es consideri d’‘alt secret’. Les xifres plantejades pels morats són molt més baixes. En concret, volen que el temps màxim per mantenir una informació considerada d’‘alt secret’ sigui de 20 anys, prorrogables 10 anys més: 10 anys per als ‘secrets’, 5 per als ‘assumptes confidencials’ i 3 anys màxim per als ‘restringits’.

El president del grup parlamentari d’Unides Podem, Jaume Asens, ha afirmat que aquests terminis serien «raonables» i no els proposats pel PSOE en una norma que, al seu parer, està «més pensada per Felipe González que per Pedro Sánchez». Pel que fa a això, ha recalcat que «la democràcia no ha de tenir por de saber» i que la ciutadania «no es pot tractar com si fos menor d’edat».