Nova norma a debat

Unides Podem discrepa de la llei de secrets oficials del PSOE i demana rebaixar el termini de 50 anys

  • Els morats asseguren que compta amb el compromís de Sánchez per retocar el text abans que s’enviï al Congrés

Unides Podem discrepa de la llei de secrets oficials del PSOE i demana rebaixar el termini de 50 anys

Epi_rc_es

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

Mentre socialistes i morats s’entossudeixen a reivindicar la bona salut de la coalició i la necessitat que aquesta aguanti fins a les pròximes eleccions generals, les discrepàncies entre els dos socis de coalició continuen sorgint. L’última, per la nova llei de secrets oficials que aprovarà aquest dilluns el Consell de Ministres en primera volta. Fonts de la direcció d’Unides Podem al Govern asseguren no compartir un dels principals aspectes de la norma: el termini de 50 anys a partir dels quals la informació més sensible serà d’accés públic. La intenció dels morats és rebaixar aquesta xifra en una negociació amb el PSOE.

En l’última reunió ordinària del curs polític, el Consell de Ministres donarà el vistiplau, en una primera ronda, al text amb què volen substituir l’actual llei de secrets oficials del 1968, aprovada durant la dictadura de Franco. La norma estableix un mínim de 50 anys (prorrogables) per desclassificar informació protegida.

Fonts de l’ala morada de l’Executiu revelen que no estan d’acord amb aquest punt i que han aconseguit el compromís del PSOE per negociar la llei abans que torni al Consell de Ministres per a la seva aprovació definitiva i sigui enviada al Congrés per a la seva tramitació parlamentària. En concret, afirmen que la «principal discrepància» és el termini mínim establert. Referent a això, les mateixes fonts afirmen que Espanya és una democràcia «prou madura» com per conèixer la seva història en un temps més curt. Per exemple, amb el termini marcat en la llei no es podria conèixer fins gairebé d’aquí una dècada la informació reservada sobre el cop d’Estat del 1981.

Obrir la negociació

Notícies relacionades

L’objectiu dels morats, segons fonts de la direcció de l’espai, és introduir canvis en aquest avantprojecte de llei en els pròxims mesos. Sobre aquesta qüestió afirmen que els socialistes s’han compromès a obrir una negociació en el si del Govern per poder portar un text el més consensuat possible al Congrés dels Diputats. No obstant, a Unides Podem prefereixen mantenir un perfil baix sobre altres aspectes que els agradaria modificar per evitar enterbolir aquestes converses amb els seus aliats a l’Executiu.

A més, en l’espai confederal consideren que aquesta norma hauria de ser negociada des d’un principi amb els socis parlamentaris de qui després dependrà la seva aprovació a la Cambra baixa. Concretament, el PNB ha sigut un dels principals defensors de la necessitat de reformar l’actual legislació i va obtenir el compromís del Govern que impulsarien l’aprovació d’una nova norma.