Salut de la coalició

Podem es reivindica com a «garant de l’estabilitat» del Govern i també confia a esgotar la legislatura

  • Belarra reclama a les grans empreses que paguin els impostos i «deixin d’avergonyir» la ciutadania

  • La secretària general dels morats assegura que faran una «aliança electoral» amb Díaz per al 2023

Podem es reivindica com a «garant de l’estabilitat» del Govern i també confia a esgotar la legislatura

Epi_rc_es

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Pedro Sánchez vol que la coalició amb Unides Podem resisteixi fins al final –fins a les eleccions generals del 2023– i els morats hi coincideixen. La secretària general de Podem i ministra de Drets Socials, Ione Belarra, confia que l’aliança, que ha passat per moments veritablement durs, no es trenqui en l’any i mig que queda i arribi unida fins al moment en què toqui tornar a instal·lar les urnes. A més, la dirigent morada ha reivindicat que la bona salut de l’Executiu de coalició es deu, principalment, a l’acció del grup confederal, que ha sigut el «garant de l’estabilitat».

«Crec que és important explicar que la coalició és un èxit de l’esquerra, d’Unides Podem, i ens va costar molt esforç i molt temps convèncer que necessitàvem una coalició», ha afirmat aquest dilluns Belarra en una entrevista a TVE. Les paraules de la líder de Podem arriben hores després que el president del Govern afirmés en una conversa informal amb periodistes que és «bo» que la coalició arribi unida a les pròximes eleccions generals.

En concret, Sánchez va afirmar que «des d’un punt de vista progressista», que «s’entenguin les diferents esquerres és un bon argument per al futur». Fonts de la direcció d’Unides Podem coincideixen en aquest punt amb el cap de l’Executiu. Referent a això, Belarra ha reivindicat que els morats s’esforçaran durant l’any i mig vinent a mantenir la bona salut de l’aliança, malgrat les friccions que tenen, pràcticament diàriament, amb el PSOE. «Aquests debats han sigut enriquidors i ens han fet avançar, que és el que necessitava el nostre país», ha afirmat.

Pròxima fricció

El següent debat es produirà en la negociació dels pressupostos generals de l’Estat per al 2023. Belarra ha avisat Sánchez, una vegada més, que els comptes públics seran la prova que certificarà si el gir a l’esquerra que va protagonitzar el president del Govern en el debat de l’estat de la nació «es tradueix en fet concret i en polítiques valentes». A més, ha apuntat que en paral·lel se seguirà produint la negociació per portar a terme una reforma fiscal.

Sobre els dos impostos que pretenen crear socialistes i morats a la banca i a les grans empreses energètiques ha apuntat que són «el mínim» que es pot fer i ha reclamat a les empreses dels dos sectors que «deixin d’avergonyir la ciutadania espanyola» amb intents de deslliurar-se d’aquest nou gravamen i «donin un cop de mà».

Qüestions internes

Notícies relacionades

La líder de Podem també ha sigut preguntada per Sumar, el projecte que està construint la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz. «Ens en considerem un aliat electoral absolutament estratègic», ha dit la ministra de Drets Socials sobre la relació que tindrà Podem amb aquest nou actor polític. Les paraules de Belarra deixen clar que el seu partit no se subsumirà dins de Sumar, sinó que intentaran plantejar una negociació d’igual a igual a l’hora de formar un espai polític comú amb què presentar-se a les eleccions.

«Crec que en el context social i polític en què es troba el nostre país crec que la gent no està per qüestions internes dels partits», ha apuntat minuts després, i ha deixat clar que Díaz és la candidata que ells desitgen tenir. Això sí, remarcant una vegada més que es tractarà d’una «aliança electoral».