Xoc amb la plantilla

El Parlament revoca les llicències per edat i fixa prejubilacions sense acord amb els funcionaris

  • Els empleats que disfruten de la paga hauran de tornar al lloc de treball al Parlament abans de l’1 de novembre

El Parlament revoca les llicències per edat i fixa prejubilacions sense acord amb els funcionaris

Kike Rincón

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Mesa del Parlament ha acordat aquest dijous la revocació de les llicències per edat, una mena de prejubilació pagada sense treballar per als que tenien 60 anys i en feia 15 que estaven a la institució, després que fossin eliminades de la normativa i obliga així els funcionaris que disfruten de la paga a tornar al seu lloc de treball abans de l’1 de novembre. Paral·lelament, l’òrgan rector ha fixat unes noves condicions a tall de prejubilacions, que passen per reduccions de jornada progressives fins a arribar a l’edat de jubilació de forma bonificada, però amb imports menors respecte a l’anterior règim.

Tot això serà convalidat en la comissió d’afers institucionals aquest mateix dijous malgrat no comptar amb l’aval del consell de personal, que s’oposa a aquesta nova norma perquè és una proposta que es va plantejar una vegada havien subscrit un acord firmat amb condicions més beneficioses i del qual la Mesa va acabar desdient-se. La plantilla denuncia «inseguretat jurídica» i reclama un mediador per encarar un conflicte laboral que previsiblement acabarà en els tribunals.

Teletreball al 100%

Com va avançar aquest diari, la trentena de persones que disfruten de la paga hauran de tornar als llocs de treball abans de l’1 de novembre sota condicions concretes. Si el seu lloc ha sigut amortitzat o modificat, hauran de ser adjudicats a un altre de la mateixa categoria i tots els reincorporats podran teletreballar durant tota la jornada laboral. Estan exempts de tornar a la Cambra els que es jubilin en menys d’un any o els que tinguin una baixa mèdica, mentre que els que resideixin fora de Catalunya, tinguin un familiar a càrrec fins al segon grau de consanguinitat amb una discapacitat reconeguda igual o superior al 65% o amb grau de dependència, podran esperar sis mesos més (fins al maig del 2023) abans de tornar a formar part de la plantilla.

Notícies relacionades

Tots, igual com la resta de funcionaris, podran acollir-se al nou règim de prejubilacions que preveu reduccions de jornada incentivades a partir dels 60 anys i fins a la jubilació. N’hi ha diverses modalitats, però l’import màxim sempre és la pensió més alta de jubilació, no més.

El consell de personal sí que havia acceptat una proposta anterior, molt semblant, que ja havia sigut votada i avalada a la Mesa, pendent de ser convalidada per la comissió d’afers institucionals. Però la presidenta del Parlament, Laura Borràs, va acabar desdient-se’n al·legant que entenia que aquest pacte se circumscrivia només als que ja cobraven les llicències i no a tots els treballadors, tot i que diverses fonts confirmen que la cap de recursos humans va explicar la proposta i que, a més, hi va haver més de 10 trobades i diversos documents en què quedava clar. Sigui com sigui, finalment s’aprovarà avui un nou règim general que no ha sigut avalat pels treballadors.