Pel seu judici per corrupció

El Parlament aparta avui Borràs amb la incògnita de la seva successió

  • PSC, ERC i CUP desposseiran la presidenta de les seves funcions en compliment del reglament i després de la seva negativa d’apartar-se

3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

Laura Borràs serà desposseïda aquest dijous de les seves funcions al Parlament després que el jutge hagi dictat l’obertura del seu judici oral per presumptament haver manipulat contractes quan estava al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes per beneficiar un amic seu. La líder de Junts s’enfronta a sis anys de presó i 21 anys d’inhabilitació pels delictes de prevaricació i falsedat documental i, davant la seva incisiva negativa a apartar-se, la Mesa que presideix –amb els vots de PSC, ERC i CUP– acordarà la seva suspensió immediata complint amb l’article 25.4 del reglament, que decreta el cessament temporal dels diputats que estiguin a un pas d’asseure’s al banc dels acusats per delictes vinculats a la corrupció.

La presidenta de la Cambra s’atrinxera malgrat que l’oposició en bloc li exigeix que faci un pas al costat, acollint-se a la suspensió voluntària que preveu el 25.2, i eviti així ser apartada per la resta de grups. Fins i tot dins del seu propi partit, Junts, hi ha destacats dirigents i consellers que li han demanat que no sotmeti el Parlament a la complicada tessitura que es viurà aquest dijous, segons fonts consultades per aquest diari. I és que en la reunió de la Mesa, prevista per a les 12 hores, els cinc vots del PSC, ERC i CUP s’imposaran a l’únic vot que podrà registrar la postconvergència al seu favor, el d’Aurora Madaula, perquè Borràs no podrà pronunciar-se en l’assumpte per un evident conflicte d’interessos. Una vegada quedi suspesa –sense sou, sense dret a vot i sense opcions de representació– s’obre el meló sobre la seva successió.

Diverses fonts apunten que, tal com fixa el reglament, la republicana Alba Vergés assumirà les funcions de la presidenta a l’ostentar la vicepresidència primera. Això sempre que Borràs s’aferri al càrrec, opti per deixar la cadira buida i no renunciï explícitament a la presidència, ja que conservarà l’escó almenys fins que tingui una sentència ferma. Aquí és on pot forçar un pols amb el seu propi partit, ja que Junts es quedaria sense el poder d’orquestrar el Parlament. Si, per contra, deixa el càrrec una vegada suspesa, la postconvergència pot proposar qualsevol altre candidat al ple –a les travesses figura la diputada i alcaldessa de Vic, Anna Erra, i la secretària de la Cambra, Aurora Madaula– i ERC s’obre a acceptar-lo, complint l’acord de govern entre les dues forces. «Els que em volen morta m’hauran de matar i embrutar-se les mans. Jo he vingut a fer la independència, no a suïcidar-me per l’autonomia», va avisar Borràs a Twitter. Els fidels escuders de la presidenta ja han mobilitzat els seus seguidors perquè es concentrin a partir de les 11.30 hores a les portes de la Cambra en la seva defensa.

Una situació insòlita

Borràs serà la primera diputada –i, a més, presidenta del Parlament– a ser suspesa amb l’aplicació de l’article 25.4 del reglament, aprovat amb els vots de la CUP i Junts pel Sí el 2017. La situació és insòlita i uneix tots els partits, tret del seu. D’aquí la convulsió a Junts, amb destacats dirigents i fins i tot consellers que demanen a la presidenta que s’aparti.

Segons fonts de la formació, el secretari general, Jordi Turull, en canvi, va sortir en la seva defensa i va compartir la tesi que no ha de dimitir. El que no es va afinar és quina decisió prendrà la postconvergència sobre la seva substitució.

Notícies relacionades

El debat intern a Junts corre en paral·lel a l’existència de dos sectors enfrontats, el dels partidaris de Borràs i els que recolzen el secretari general, especialment després del conclave. Els lauristes aposten fins i tot per sortir del Govern si Esquerra vota a favor de suspendre la seva líder, una posició que reuneix escassos suports en la direcció, especialment entre els consellers i els turullistes, que es remeten al tancat en el congrés que fixa que, una vegada quedi auditada la coalició, decidiran si discuteixen o no sobre una sortida de l’Executiu.

Tot això acabarà enverinant el clima intern, tenint en compte que Borràs va ser candidata en les últimes eleccions catalanes i que, si després del judici és inhabilitada, no podrà repetir en la llista i quedarà oberta la carrera per succeir-la.

El 25.4 i els delictes per corrupció, les claus de la suspensió