Roda de premsa després de la reunió a la Moncloa

El Govern valora positivament els acords «parcials» de la taula de diàleg però espera concrecions

  • Vilagrà es felicita per «un primer pas» i remarca que abans de final d’any hi ha d’haver reformes per a la desjudicialització

  • Celebra el compromís del Govern per no torpedinar el recent acord del Parlament sobre el català a l’escola

El Govern valora positivament els acords «parcials» de la taula de diàleg però espera concrecions

MARTA FERNÁNDEZ JARA / EUROPA PRESS

1
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

La consellera de Presidència i cap de la delegació del Govern a la taula de diàleg reunida avui, Laura Vilagrà, ha valorat positivament els dos acords aconseguits –desjudicialització i defensa del català a l’escola sense quotes– malgrat que els ha qualificat de «parcials». Vilagrà ha remarcat que el document acordat inclou el compromís de canvis legislatius abans de final d’any per facilitar la desjudicialització. Respecte al català, s’ha felicitat d’haver arrencat al Govern un suport a la defensa de la recent llei del català contra l’existència de quotes a l’escola.

«Hem fet un primer pas en l’establiment de noves condicions que han de sustentar la nova etapa de negociació amb el Govern», ha descrit la consellera. «Hem construït un marc amb primers acords parcials», ha descrit en roda de premsa. «Tenim l’Estat assegut en una taula, hi haurà més taules», ha insistit.

En relació amb la desjudicialització, la consellera ha insistit, malgrat l’afirmació del Govern que no hi ha majoria per canviar el Codi Penal i, en concret, el delicte de sedició, que «quan hi hagi els acords concrets n’informarem i els explicarem, no volem avançar el que estem treballant, aquesta modificació [del Codi Penal] és legítima i veurem com acaba concretada, per a nosaltres la majoria existeix». Vilagrà ha qualificat de legítim que es reclami aquesta reforma del delicte de sedició per harmonitzar aquesta legislació amb les democràcies europees.

També ha remarcat que l’acord amb el Govern inclou una referència a prendre exemple de recomanacions d’organismes internacionals sobre aquesta desjudicialització.

Defensa del català

Notícies relacionades

En relació amb el català, la consellera s’ha felicitat que «hem aconseguit que el Govern de l’Estat enterri el recurs sistemàtic a la batalla judicial contra el model educatiu a Catalunya» al defensar la recent llei aprovada al Parlament que rebutja les quotes lingüístiques i defensa el català a l’escola. I ha remarcat que s’ha acordat impulsar immediatament velles reivindicacions com l’ús del català a les Corts generals, començant pel Senat, «amb les modificacions i finançament que faci falta», i al ple del Parlament Europeu.

«Junts per Catalunya sempre té les portes obertes a estar» a la taula de diàleg, s’ha limitat a afirmar la titular de Presidència sobre l’absència de consellers de JxCat en la reunió i la seva posició crítica respecte a aquest mecanisme de diàleg.