L’impacte de la guerra a Ucraïna

Espanya recolza el Senegal i Mauritània davant la crisi de seguretat alimentària

El ministre d’Afers Exteriors, José Manuel Albares, va assegurar a Dakar que els dos països són socis estratègics d’Espanya i que continuaran cooperant en matèria migratòria, d’estabilitat i en cooperació al desenvolupament

Espanya recolza el Senegal i Mauritània davant la crisi de seguretat alimentària

Epi_rc_es

3
Es llegeix en minuts

El ministre espanyol d’Afers Exteriors, José Manuel Albares, va assegurar aquest dijous a Dakar que Espanya recolzarà el Senegal i Mauritània davant la inseguretat alimentària que pateix la regió del Sahel, agreujada per l’impacte de la guerra a Ucraïna.

«He traslladat que Espanya continua acompanyant aquests dos països en aquests moments tan difícils, tant des del punt de vista de l’estabilitat com des del punt de vista de la seguretat alimentària», va declarar a EFE Albares a la capital senegalesa, on acaba avui la seva primera gira per l’Àfrica subsahariana, que l’ha portat també a Mauritània.

Albares va arribar dimecres a la nit a Dakar, després de visitar Mauritània, on es va reunir amb el president maurità, Mohamed Ould Ghazouani, i el seu ministre d’Exteriors, Mohamed Salem Ould Merzoug, i va visitar dos projectes de cooperació espanyols.

«Tant el Senegal com Mauritània són dos grans socis estratègics d’Espanya [...]. I he pogut constatar que ells també ens consideren un soci fonamental i continuen cooperant amb nosaltres en matèria migratòria, en matèria d’estabilitat i, per descomptat, en cooperació al desenvolupament», va afegir el ministre.

En la seva visita a Dakar, Albares es va reunir amb el cap d’Estat i president de torn de la Unió Africana (UA), Macky Sall, amb qui va abordar qüestions de cooperació al desenvolupament, temes agrícoles, desenvolupament econòmic, oportunitats per als joves senegalesos i cooperació financera.

Albares i Sall van acordar la necessitat que «hi hagi inversió al Senegal a uns tipus raonables i en condicions favorables per al Senegal», va explicar el cap de la diplomàcia espanyola.

També van parlar sobre la cooperació migratòria entre els dos països, que «és fonamental», i sobre la qual es van posar «d’acord per continuar treballant en les vies de migració legal i, molt especialment, les vies d’emigració circular».

Igualment, van tractar els aspectes regionals relacionats amb la «molt preocupant» situació del Sahel, no només per ser «un focus de gihadisme internacional», sinó per la crisi alimentària, «que, tot i que és una crisi global, evidentment afecta sobretot el Sahel».

En aquest sentit, el mes d’abril passat, Oxfam, juntament amb deu oenagés internacionals més, va advertir que la regió de l’Àfrica occidental està experimentant la seva pitjor crisi alimentària en deu anys, amb 27 milions de persones que pateixen fam.

Una realitat que s’ha vist agreujada per la guerra a Ucraïna, a causa de la pujada dels preus d’aliments bàsics, la importància de cereals provinent de Rússia i Ucraïna, el dèficit de fertilitzants i l’augment del cost dels carburants, entre altres factors.

El ministre també va declarar a EFE que va abordar amb el president Sall «la pressió migratòria que pot venir a causa de la crisi alimentària» i «la necessitat de treballar al sector de l’agricultura per poder oferir oportunitats als joves».

Per la seva banda, el mandatari senegalès es va mostrar favorable a la presència d’empreses i inversió espanyoles al país africà tant en matèria d’hidrocarburs com en matèria hospitalària, «perquè la salut, que és un dels sectors prioritaris de la nostra cooperació, és una cosa que també vol reforçar», va apuntar Albares.

A Dakar es va reunir també amb la seva homòloga senegalesa, Aissata Tall Sall, qui va assenyalar que l’acord en matèria de migració entre els dos països és de «guany mutu», però també va apuntar a la importància de concretar els projectes.

A més, el ministre d’Exteriors espanyol va visitar aquest dimecres a la tarda, després de la seva arribada a la capital, el destacament Marfil de l’Exèrcit de l’Aire d’Espanya, establert al Senegal per donar suport logístic a missions a la regió.

Notícies relacionades

Aquest dijous al matí va saludar els dispositius de patrulla en helicòpter de la Policia Nacional i la patrulla marítima de la Guàrdia Civil espanyoles al port de Dakar, que estan al Senegal des del 2006, quan es va activar un dispositiu hispanosenegalès de patrulles mixtes per controlar fluxos migratoris cap a les illes Canàries.

Així mateix, Albares es va trobar aquest dimecres a la nit a l’Institut Cervantes de Dakar, el primer a l’Àfrica subsahariana, amb part de la comunitat espanyola al Senegal, a qui va agrair el seu compromís amb aquest país africà, «que es correspon amb el compromís que Espanya té amb el Senegal i amb la projecció que volem tenir aquí».

Temes:

Fam