Per l’1-O i l’acció exterior

El Tribunal de Comptes li torna a ERC els 2,1 milions que va dipositar després de rebutjar-se els avals

  • La consellera declara que la quantitat avalada amb el vistiplau de la sala de justícia cobreix la quantitat a què poden ser condemnats

El Tribunal de Comptes li torna a ERC els 2,1 milions que va dipositar després de rebutjar-se els avals

Efe

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

El Tribunal de Comptes ha donat la raó a Raül Romeva, Oriol Junqueras i 18 encausats més en el procediment per responsabilitat comptable per l’1-O i l’acció exterior del Govern i ha decidit tornar el dipòsit en efectiu constituït per ERC en la fase d’actuacions prèvies, per 2.136.164 euros, quan la delegada instructora va decidir rebutjar els avals de l’Institut Català de Finances (ICF) per cobrir la fiança de 5,4 milions d’euros imposats el primer dia.

Notícies relacionades

Durant la vista celebrada a la seu del tribunal, el 12 de juliol passat, el fiscal en cap del Tribunal de Comptes, Manuel Martín-Granizo, va canviar de criteri i va defensar la devolució del dipòsit un cop la sala de justícia havia corregit la delegada instructora Esperanza García i havia admès els avals. Després de la nova posició del ministeri públic, Societat Civil Catalana, que exerceix l’acusació, es va quedar sola a l’hora de reclamar el manteniment del dipòsit. La consellera Elena Hernáez ha accedit a substituir les mesures cautelars per dues raons. En primer lloc per la interlocutòria de la sala de justícia, que accepta els avals como a garantia de les responsabilitats prèvies i provisionals determinades en la fase d’actuacions prèvies. D’altra banda, perquè, una vegada analitzades les circumstàncies del cas concret, ha comprovat que, en relació amb els nou avals de l’ICF oferts pels demandats afectats pel dipòsit d’ERC, es compleixen els requisits previstos en la Llei d’Enjudiciament Criminal.

Cobrir la possible condemna

De tal manera que els avals continuen garantint l’efectivitat d’una eventual sentència estimatòria de les pretensions dels demandants, que reclamen una quantitat total de 3,4 milions d’euros per la responsabilitat comptable en què poguessin haver incorregut per l’1-O i l’acció exterior del Govern, perquè els avals compleixen els següents requisits legals: són suficients, tenen caràcter solidari i durada indefinida, i són pagables al primer requeriment. En concret, en relació amb el compliment del requisit de la suficiència de la mesura cautelar substitutòria, es comprova que la quantitat total reclamada a Raül Romeva en la demanda interposada per Societat Civil Catalana puja a 939.797 euros; mentre que en l’escrit de demanda del ministeri fiscal és d’1.390.452 euros. La quantitat total màxima garantida per la suma dels nou avals de l’ICF atorgats als demandats concrets que han demanat expressament la substitució del dipòsit constituït per ERC pels avals que l’ICF els ha atorgat individualment, puja a 1.400.766 euros.