En el procediment per l’1-O

El fiscal canvia de criteri i defensa la devolució a ERC de les fiances que va aportar davant el Tribunal de Comptes

  • El ministeri públic recolza la pretensió dels encausats republicans a l’entendre coberta la fiança amb els avals de l’ICF

  • Societat Civil Catalana argumenta que el dipòsit del partit s’ha de mantenir per garantir la responsabilitat comptable

El fiscal canvia de criteri i defensa la devolució a ERC de les fiances que va aportar davant el Tribunal de Comptes

KENZO TRIBOUILLARD

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

El fiscal en cap del Tribunal de Comptes, Manuel Martín-Granizo, va defensar davant la consellera Elena Hernáez la necessitat de tornar a ERC el dipòsit de 2,1 milions d’euros que va posar per cobrir les fiances provisionals imposades als encausats per l’1-O i per l’acció exterior del Govern quan, en un primer moment, es van rebutjar els avals de l’Institut Català de Finances (ICF). El representant del ministeri públic va defensar el seu canvi de criteri en el fet que, una vegada admesos aquests crèdits, la responsabilitat comptable a què poden ser condemnats també estaria coberta.

El canvi de posició fiscal els ha sorpès a tots: defenses i l’acusació que exerceix Societat Civil Catalana. L’exercida per Oriol Junqueras, Raül Romeva i 18 persones més es va adherir a les paraules del fiscal i es va limitar a explicar que el dipòsit d’ERC es va presentar en el moment en què la delegada instructora, Esperanza García, va rebutjar els avals de l’ICF, per evitar l’embargament de propietats dels encausats, però amb la decisió posterior de la Sala de Justícia d’admetre’ls, no hi havia motiu per a aquest dipòsit i en sol·licitava la devolució, tot i que el partit no fos part en el procediment. La representació de l’expresident Carles Puigdemont es va adherir a la sol·licitud del seu company d’estrades.

Deure d’imparcialitat

Prèviament el fiscal, després d’explicar la seva condició de garant de la legalitat i el seu deure de desenvolupar la seva tasca amb imparcialitat, modificava la seva posició inicial, «en vista d’un tràmit posterior, que és el que té significat», va dir.

Va admetre que «la prestació d’una fiança és la manera més eficaç de complir la sentència» que es pugui dictar al final del procediment, en què, va recordar, es reclamen 3.428.000 euros, però en vista de la interlocutòria de la Sala que declara la validesa dels vals, «no queda més opció que modificar o substituir la fiança deixada en el seu moment per ERC, tornar la quantitat i donar virtualitat a l’aval prestat per l’ICF».

Notícies relacionades

Per la seva banda, el representant de Societat Civil Catalana, Juan Chapapría García de Otazo, va mostrar la seva sorpresa pel canvi de posició fiscal i va defensar que «la manera més senzilla d’assegurar una futura sentència és mantenir aquest dipòsit efectiu», per això va mantenir el seu rebuig de tornar a ERC la quantitat que va dipositar al seu dia.

La resolució de la consellera s’espera en un termini de cinc dies.

Temes:

Diplocat