Roda de premsa després del Consell Executiu

Aragonès reafirma l’aposta pel diàleg davant el rebuig de Junts

  • La portaveu assumeix les discrepàncies i recorda a Junts que el diàleg està en el pla de govern

  • Cop de porta d’Aragonès a la supressió de l’impost de successions i donacions que proposa el partit de Puigdemont

Aragonès reafirma l’aposta pel diàleg davant el rebuig de Junts

DAVID ZORRAKINO/EUROPA PRESS

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

El president del Govern Pere Aragonès, ha reiterat avui davant els consellers de Junts que «l’estratègia de negociació és la prioritària del Govern per resoldre el conflicte polític. Aquesta setmana s’abordarà la delegació i les persones que formaran part» de la taula de diàleg amb el Govern espanyol la setmana vinent, ha explicat la portaveu, Patrícia Plaja.

D’aquesta manera, el Govern tanca la porta a la posició de Junts, més enllà d’assumir les discrepàncies: «Hi ha el pla d’acció del Govern, en què està contemplat, i les posicions entre els dos partits són discrepants, o almenys no plenament compartides. No els revelo res de nou», ha afegit Plaja, que ha recordat que la negociació entre ERC i Junts per formar el Govern va durar dies i finalment va incloure «que la primera de les opcions és aquesta negociació amb l’Estat». I el Govern seguirà en aquesta línia.

Sobre l’actitud dels consellers de Junts sobre aquesta taula de diàleg en la reunió del Govern d’aquest dimarts, Plaja ha afirmat que no s’ha abordat la seva posició crítica i s’ha limitat a afirmar que s’està pendent de concretar els integrants de la taula, que poden ser els mateixos que en l’anterior reunió o no. «Hi haurà temps en el Govern i en els àmbits de coordinació dels partits», ha afegit. La portaveu ha reafirmat que la situació de l’expresident Carles Puigdemont no serà objecte de debat a la taula de negociació amb el Govern espanyol.

Cop de porta també a la política fiscal de Junts

Notícies relacionades

La portaveu també ha tancat la porta de manera clara a la posició de Junts a favor de suprimir l’impost de successions i donacions. «Ens remetem al pla de Govern pactat, que estableix consolidar els últims canvis legislatius en l’impost de successions i donacions», ha apuntat Plaja, que ha recordat que existeix un període de dos anys per liquidar l’impost de successions atès el context de pandèmia. «L’eliminació de l’impost de successions no està contemplat en el pla de Govern», ha conclòs.

Porta oberta a Gabriel a tornar

Sobre la decisió de l’exdiputada de la CUP Anna Gabriel, resident a Suïssa des de febrer del 2018, d’acudir al Tribunal Suprem espanyol, que manté una ordre de detenció per desobediència, la portaveu governamental ha afirmat que l’exdirigent independentista «és una víctima de la repressió de l’1-O i en nom del Govern, si decideix tornar se li donarà la benvinguda; celebrem aquest pas perquè ho pugui fer en llibertat, tota la solidaritat amb ella». «Ha vingut de manera molt discreta, el Govern no en tenia coneixement», ha afegit Plaja, que ha evitat afegir que aquesta via pot ser un mètode a seguir per part d’altres persones desplaçades a l’estranger.