JOC DE TRONS

Les tres conspiracions en marxa amb la munició de Villarejo

Les tres conspiracions en marxa amb la munició de Villarejo

Epi_rc_es

3
Es llegeix en minuts
Albert Sáez
Albert Sáez

Director d'EL PERIÓDICO

ver +

En el supermercat del periodisme de dossier hi torna a haver una partida d’àudios de l’excomissari Villarejo. Es publiquen algunes gravacions que rescabalen els qui van ser les seves víctimes. Imaginem que la raó és que l’home ara es dedica a extorsionar els seus antics clients per intentar minimitzar danys en els diversos processos judicials en els quals està immers. En una situació normal, Villarejo seria, en aquests moments, o un exiliat de luxe a compte dels fons reservats o un pària. Però aquí és l’epicentre d’aquesta vida política que només està en els mitjans i d’aquesta vida mediàtica que només està en la política. Aquestes milers d’hores de gravacions que són en realitat un gran delicte que empara centenars de delictes, es van utilitzar, s’utilitzen i, desgraciadament, s’utilitzaran com a arma llancívola de la dreta contra l’esquerra, de la policia patriòtica contra l’independentisme unilateralista, ara dels Pujol contra tots els seus enemics i, encara més recentment, entre tribus periodístiques. Davant tant despropòsit, seria lògic dividir la classe política entre els que han citat en algun míting alguna de les merdes que ha deixat anar l’excomissari i en la classe periodística distingir entre els que van publicar les seves cosetes com si fossin investigacions i els que es van quedar amb cara de tontos venent menys exemplars o aconseguint menys clics. El drama és que al costat bo de la història quedarien molt pocs polítics i molt pocs mitjans. Així que lliçons les justes, encara que ara amb la munició de Villarejo vulguin netejar els danys del passat.

Tres fronts oberts

En aquests moments, amb les gravacions de Villarejo hi ha tres operacions en marxa. La primera intenta que María Dolores de Cospedal, ex secretària general del PP i exministra de Defensa, torni a ser imputada en el cas Kitchen en el qual es jutja la cúpula del ministeri de l’Interior amb el PP. Aquesta operació s’ha accelerat des que Feijóo puja a les enquestes. La segona operació intenta rescabalar la imatge de Jordi Pujol i de la seva família després de les actuacions judicials posades en marxa a Andorra que miren de processar aquests mateixos dirigents del PP i també Rajoy. I la tercera forma part de l’intent de Pablo Iglesias de sondejar la possibilitat de tornar a la primera línia política, curiosament com en el cas de Xavier Trias, presentant-se com a víctima d’una conspiració de la dreta mediàtica que el va assetjar fins a treure’l del Govern. ¿Quina importància té en els tres casos que el dit que assenyala els fets sigui el de Villarejo? Els cínics consideren que cap. Però, com va dir Kapuscinski, aquest no és un ofici per a cínics i en periodisme la textura del dit és tan important com la lluna que assenyala. El que no pot ser és que els que van considerar que la informació de l’excomissari justificava dimissions i confessions, ara el desacreditin. I al revés.

¿Un mal necessari? 

¿És Villarejo un mal necessari, com pensa la major part de la classe política, o és l’última ranera de les clavegueres del franquisme que ha sobreviscut en democràcia com esgrimeixen alguns independentistes i part dels dirigents de Podem? Villarejo és la versió franquista d’un mal necessari. De fet, molts dels qui l’abominen voldrien controlar l’Estat per tenir-lo al seu servei. Però en els països civilitzats, quan un personatge d’aquesta mena és descobert, se l’enterra d’una manera o d’una altra. Mai se l’utilitza per fer caure l’adversari, ni se’l deixa tirat perquè engegui el ventilador. Però aquí no. Es va arribar a deixar a les seves mans la resposta de l’Estat a l’independentisme i va fer l’únic que sap fer; fins i tot se li va deixar a càrrec de tapar els escàndols de l’emèrit. I el més irreverent no és el seu paper com a policia, sinó les seves interaccions amb els jutges que, de forma indirecta, han estat a punt d’acabar amb les euroordres de Llarena. 

Sistema millorable

El sistema sorgit de la transició no és una simple modernització de l’estat franquista. Això és una barbaritat. Això no significa que no sigui millorable. La justícia, la policia, els serveis secrets i altres instàncies administratives no han canviat tant com ho ha fet l’exèrcit i l’escola. Villarejo existiria en les més velles democràcies i en hipotètics nous estats. Però no tindria el paper que continua tenint a les tribunes polítiques i en les trinxeres mediàtiques perquè el seu dit és tan corrupte com la lluna que assenyala, per bé o per mal.