Falta fixar el dia concret de la tercera cita del fòrum entre tots dos executius

Sánchez i Aragonès reprenen el diàleg amb vista als Pressupostos

  • Tots dos despatxen a la Moncloa per gairebé dues hores després de gairebé deu mesos i acorden que la taula de diàleg es reuneixi l’última setmana de juliol a Madrid

  • Els dos presidents aïllen el ‘cas Pegasus’ i continuen cap a la normalització de relacions. Aragonès demana concrecions i per a Sánchez són claus els PGE

Sánchez i Aragonès reprenen el diàleg amb vista als Pressupostos

DAVID CASTRO

5
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Gairebé tres mesos després que esclatés el cas Pegasus, la tornada a la relativa calma. A la interlocució institucional entre el Govern central i el Govern, també entre l’Executiu i ERC. A la recuperació del diàleg com l’«única» via possible de resolució de les diferències. Això és el que van sancionar aquest divendres, al palau de la Moncloa, Pedro Sánchez i Pere Aragonès. La seva sola trobada, que es va prolongar durant una hora i 45 minuts, ja simbolitzava la tornada a la casella de sortida, i l’acord que van assolir, la convocatòria de la taula de diàleg a Madrid en l’última setmana de juliol, l’evidència que les dues parts volen i necessiten continuar amb el seu full de ruta, tot i que s’hi oposi ferotgement Junts. Perquè en l’horitzó ja treuen els Pressupostos Generals de l’Estat del 2023, i perquè prosperin serà vital que el fil entre els dos executius s’engrosseixi.

Ni a la Moncloa ni a la Generalitat, en les últimes hores, donaven per fet que sortiria una data de la cita d’aquest 15 de juliol. Sánchez i Aragonès havien mantingut la seva última reunió fa 10 mesos, a la capital catalana. Es van veure al maig, a Barcelona, en plena tensió pel cas Pegasus, i va ser quan es van emplaçar a un cara a cara. Però les costures entre els dos governs tiraven encara, es van creuar les eleccions andaluses del 19-J, els encàrrecs d’anada i tornada. Les dues últimes trobades entre els seus lloctinents, Félix Bolaños i Laura Vilagrà, a Madrid i a Barcelona, van ajudar a regreixar les relacions. A asfaltar el camí. A arribar al punt d’aquest divendres, al compromís d’una nova taula de diàleg per a finals de juliol.

Serà la tercera vegada que passi. La primera va ser el 26 de febrer del 2020, a la Moncloa, amb Quim Torra al capdavant de la Generalitat. La segona, el 15 de setembre passat, a la capital catalana, ja amb Aragonès com a nou cap de l’Executiu. Però per a la pròxima, de nou a Madrid, i a finals de mes –falta per ajustar el dia–, la foto no serà la mateixa: no hi acudiran els dos presidents, que ja han «fet la seva feina», segons explicava la portaveu del Govern, Isabel Rodríguez. Previsiblement no hi assistirà Junts –així va passar fa deu mesos–, tot i que els dos líders van convenir que seria «molt desitjable» que els dos gabinets estiguessin representats per les dues formacions que els componen.

La reunió va ser valorada «positivament» per les dues parts, es va desenvolupar en un clima «correcte». Però en les respectives compareixences també es van apreciar diferències de to. Així, Aragonès, des del Centre Cultural Blanquerna de la capital (i no des de la Moncloa), tot i que va reconèixer l’«important» del seu despatx amb el president, va advertir que la relació entre tots dos executius només es «normalitzarà» si hi ha «acords parcials» a la taula de diàleg. «Avui hi ha una aposta ratificada per avançar en el diàleg. A partir d’aquí, si hi ha avenços amb acords concrets, que permetin resoldre el conflicte en qüestions com la repressió o la negativa a què Catalunya pugui decidir el seu futur, llavors es pot normalitzar la relació, que en el dia d’avui no ho està», va assenyalar.

Assumptes «avançats»

També fonts de l’Executiu central es van mostrar convençudes que a la cita de finals de mes se segellaran pactes concrets. Però cap dels dos equips perfila quins. Rodríguez va recordar que, des del setembre passat, les dues parts estan treballant i hi ha assumptes «avançats», i va ressaltar la rellevància de l’acord metodològic que van assolir Bolaños i Vilagrà fa una setmana a Barcelona.

Sánchez i Aragonès no van conversar sobre la reforma del delicte de sedició –el Govern és partidari de canviar la legislació penal, però defensa que no té majoria parlamentària per aprovar-la–, ni sobre el dictamen de l’advocat del Tribunal de Justícia de la UE contra Carles Puigdemont, conegut aquest dijous i que obre la porta a una nova euroordre. El cap de l’Executiu va mostrar el seu «màxim respecte als represaliats», però va afegir que no negociarà la situació de l’expresident amb el Govern. «Ell ha sigut molt clar, i respecte la seva estratègia», va insistir.

Sí que van abordar la crisi per Pegasus. La portaveu no va oferir detalls, però Aragonès va celebrar que el president es comprometés a «col·laborar de forma absoluta amb la Justícia per aclarir els fets en el marc dels procediments judicials en marxa». Promesa que ja havia formulat ell mateix públicament, fins i tot en el Congrés, i que havia traslladat Bolaños a Vilagrà el 24 d’abril, en la primera trobada que va seguir l’esclat del ‘Catalangate’. Per a la Generalitat també era capital que Sánchez donés garanties que no hi haurà més episodis d’espionatge en el futur, i fonts de l’entorn del president indicaven que sí que les va rebre.

Notícies relacionades

De cara a la reunió de la taula, per al Govern és important avançar en el final de la «criminalització i la repressió», que hi hagi «fets i concrecions», i també es consensuïn «línies de treball» per a la «desjudicialització». Rodríguez va respondre recordant que els dos governs parteixen de posicions «molt diferents», que l’Executiu defensa la necessitat de «perfeccionar l’Estat autonòmic» i que les dues parts coincideixen que el diàleg és l’«única manera» de continuar avançant.

No es va parlar dels Pressupostos del 2023. O almenys ni la ministra ni Aragonès ho van dir als mitjans. Era obvi, perquè en realitat l’acord s’ha de teixir entre el Govern i ERC. Però els comptes de l’any vinent donaran la mesura de si la normalització de relacions s’ha completat. Els republicans van tornar a ajudar els socialistes en el debat de la nació i en diverses votacions claus aquest dijous en el Congrés. Però la prova definitiva vindrà amb els PGE. A la Moncloa no volen donar per fet res encara, però sí que consideren que s’ha entrat al camí de l’«estabilitat i el retrobament», i això facilitarà l’entesa. Sens dubte, l’acord és més a prop ara que fa tot just unes setmanes.