Tensió al Congrés

La munició que va mostrar Rufián en el debat sobre l’estat de la nació és de fogueig

A Espanya no les utilitzen les forces de seguretat des de fa anys, segons fonts policials

La munició que va mostrar Rufián en el debat sobre l’estat de la nació és de fogueig

David Castro

2
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Fonts policials de Melilla i del Ministeri de l’Interior a Madrid neguen qualsevol letalitat a la munició mostrada pel portaveu parlamentari d’Esquerra Gabriel Rufián a Pedro Sánchez durant la primera jornada del debat sobre l’estat de la nació.

Les tres «bales» que va dipositar Rufián a la tribuna del Congrés són cartutxos de fogueig, utilitzats per propulsar pots de gas o fum, o pilotes de goma en accions d’unitats antiavalots. Els que va mostrar Rufián haurien sigut detonats pels gendarmes marroquins a la tanca de Melilla el 24 de juny, contra un assalt multitudinari en el qual van morir esclafats 23 migrants subsaharians.

Cartutxos com aquests ja van ser mostrats a l’opinió pública pel diputat de Bildu Jon Iñarritu el passat dia 4, juntament amb restes de nombrós material antiavalots durant un viatge a la zona de Melilla que s’estén davant el Barri Xino de la localitat marroquina de Nador, on va tenir lloc una tragèdia en part motivada per un cúmul d’errors de l’acció dels gendarmes.

Aquesta munició no té projectil, o bala, al seu extrem. La seva funció és impulsar el pot amb una expansió de gas per deflagració. Es tracta de munició plàstica de 7,62 mil·límetres, segons informen fonts de la Guàrdia Civil. Les unitats antiavalots les utilitzen per dispersar gent pel soroll de les detonacions o per llançament de pots.

Per al seu ús, s’adapta un impulsor a la punta del fusell. La bala serà de més calibre segons sigui el pes i la mida de l’objecte llançat.

Notícies relacionades

Entre unitats policials de Melilla, el gest de Rufián al Congrés ha suscitat una indignació semblant a la que va causar al president del Govern, en el queva ser el moment de més tensió de la jornada. Les referides fonts d’Interior han sortit al pas de l’escenificació de Rufián recordant que l’actuació de la Guàrdia Civil al costat espanyol de la tanca de Melilla, el mateix 24 de juny, ha sigut sotmès a l’escrutini de dos fiscals sense que se n’hagi desprès «el més mínim retret».

Les fonts policials consultades indiquen que la munició mostrada per Rufián no s’utilitza a Espanya. «Els cartutxos de plàstic tendien a fondre’s a la recambra i encallar l’arma», expliquen. Per això ja fa «molts anys» que a Espanya les forces de seguretat utilitzen bales de fogueig de metall, i normalment d’un calibre menor, el 5,56.