Rufián irrita Sánchez mostrant les suposades bales de l’assalt de Melilla

  • El republicà mostra casquets de la Gendarmeria marroquina, en els incidents de fa unes setmanes, i el president li recorda els impactes del 23-F

Rufián irrita Sánchez mostrant les suposades bales de l’assalt de Melilla

DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

A 72 hores de la crucial reunió entre Pedro Sánchez i Pere Aragonès, Gabriel Rufián va articular un discurs amb la clara intenció de no enterbolir la cimera que pot definir l’esdevenir de la mateixa legislatura espanyola. Va centrar el republicà el seu discurs en els aspectes socials i va esquivar el conflicte entre Estat i Generalitat. Però això no significa que no busqués les pessigolles a Pedro Sánchez. Les va buscar fins a irritar-lo. Rufián va mostrar uns casquets de bala que, va afirmar, van ser utilitzades en l’assalt de la tanca de Melilla de fa tres setmanes. Una intervenció del Govern marroquí que va ser enaltida per Sánchez al poc de conèixer-se i que el republicà li va retreure.

La reacció del president del Govern, ja des del seu escó, va ser de clar enuig. I al faristol li va etzibar a Rufián que «s’havia equivocat» al mostrar «precisament en aquest hemicicle» els esmentats casquets. «Ja hi ha bales en aquest Parlament», amb referència a les que es conserven al sostre de la nit del 23 de febrer del 1981, «i les van portar els colpistes». En la contrarèplica, Rufián li va respondre amb un «no s’enfadi, això no és un debat sobre l’estat dels polítics»

Rossos d’ulls blaus

L’apunt sobre immigració de Rufián, que pot sintetitzar-se en la seva autopregunta i resposta de «¿Per què 130 africans a la frontera sud són una amenaça i 130.000 ucraïnesos refugiats una causa? Perquè són rossos i amb ulls blaus», va ser el colofó a una crítica acerada per la situació econòmica. Una cosa que tampoc va agradar al president del Govern.

Va començar enumerant el percentatge d’augment de preus del gas, la gasolina, però també, i sobretot de «cebes, bolquers, lluç, salmó, patates, llet, arròs, oli, butà...». Segons va relatar el líder d’ERC a Madrid, «avui la gent és 3.000 euros mes pobre que fa un any, mentre cinc multinacionals es reparteixen 10.000 milions mes de beneficis. Aquest és l’estat de la seva nació».

Notícies relacionades

Rufián també va retornar a les crítiques ja expressades anteriorment sobre la reforma laboral, a la qual va atribuir que el cost d’acomiadar un empleat amb contracte fix és el mateix de quan era temporal. «Això és perquè van preferir fer-se la foto amb la CEOE i no amb ERC». Sánchez, aquí, va oposar l’increment de la contractació indefinida, gràcies a la nova legislació.

Ja en la rèplica, Rufián, va retreure, sense acarnissar-se, el presumpte desinterès de Sánchez amb la taula de negociació. «¿Potser vol passar com un president socialista més?» i li va advertir que si no oposa solucions al problema territorial, la dreta «passarà per sobre de vostès». Sánchez va fer vots per poder reprendre, ben aviat, aquest fòrum de diàleg i negociació. Depèn de divendres.