Per l’acció exterior

El Tribunal de Comptes rebutja els avals del Govern per afrontar la fiança de 5,4 milions

  • L’òrgan fiscalitzador s’ha pronunciat sense l’informe sol·licitat a l’Advocacia de l’Estat, que va refusar informar per evitar la nul·litat del procediment.

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Tribunal de Comptes ha rebutjat els avals de l’Institut Català de Finances (ICF) utilitzats pels expresidents de la Generalitat Artur Mas i Carles Puigdemont, l’exvicepresident Oriol Junqueras i 31 ex alts càrrecs per fer front a la liquidació provisional de 5,4 milions d’euros que els va imposar la delegada instructora per cobrir la responsabilitat comptable en què van poder incórrer a través de l’acció exterior del Govern, van confirmar a aquest diari fonts de l’òrgan fiscalitzador.

Notícies relacionades

El Tribunal de Comptes ha decidit rebutjar la fórmula avalada per la Generalitat, malgrat que va consultar a l’Advocacia de l’Estat sobre la seva legalitat i aquesta va refusar pronunciar-s’hi a l’entendre que si ho feia podria produir la nul·litat de les actuacions i que la constitucionalitat del decret llei que va crear el fons de risc pel qual s’habilitava la garantia no havia sigut posada en qüestió, de manera que estava vigent.

Tots els encausats van recórrer la quantitat que se’ls reclama provisionalment, que ascendeix a 5.422.879 euros (5.151.156, de principal, més 271.723, d’interessos) per les despeses vinculades a la internacionalització del procés i el referèndum unilateral de l’1-O. La quantitat més important, de 1.392.300 euros, correspon a un contracte amb el ‘lobby’ anglosaxó Indepedent Diplomat, que tenia per objectiu crear un clima favorable al projecte sobiranista. La partida de visites internacionals, en segon lloc, ascendeix a 932.125 euros. Els recursos han sigut rebutjats i això implica la confirmació de les fiances imposades.