Debat sobre l’estat de la nació

ERC i EH Bildu demanen que els impostos a elèctriques i a la banca siguin permanents

Els principals socis parlamentaris de Pedro Sánchez pressionen ja per donar continuïtat a aquestes figures fiscals, que estaran a priori limitades al 2023 i el 2024

ERC i EH Bildu demanen que els impostos a elèctriques i a la banca siguin permanents

DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
Ana Cabanillas

Pedro Sánchez ha anunciat aquest dimarts mesures per combatre la inflació, però de moment no té assegurada la majoria per tirar-les endavant. Alguns dels principals socis parlamentaris del Govern central ja han avançat importants crítiques als anuncis que el president ha fet en el debat d’estat de la nació, entre els quals destaquen l’impost a la banca i a les companyies energètiques per a l’any 2023 i 2024. Una figura fiscal que, per a formacions com ERC i EH Bildu, hauria de tenir vocació de permanència.

Així, les dues principals formacions en les quals se sustenta el Govern central –ERC i EH Bildu– han mostrat certes reticències amb la bateria d’iniciatives de Pedro Sánchez, mentre el PNB s’ha mostrat obertament contrari a algunes de les propostes per «envair l’àmbit competencial» de les comunitats autònomes.

Especialment crític s’ha mostrat el portaveu d’ERC, Gabriel Rufián, que en roda de premsa després de la compareixença de Sánchez ha censurat que «el president venia a fer una campanya publicitària», i ha advertit que la crisi «no s’afronta amb mesures temporals o conjunturals». «La que està caient s’afronta amb mesures estructurals valentes i permanents», recull ‘El Periódico de España’.

«Demanem a aquest Govern que s’aparti dels grans titulars i, en lloc de coses temporals, faci coses permanents, com la justícia social», ha insistit. Rufián ha assenyalat que al Govern «són garrepes» amb algunes mesures i ha aprofitat per citar en aquest punt la reforma laboral, a la qual es van oposar. «Que la càrrega tributària sigui afrontada per les grans empreses no pot ser temporal, aquesta és la gran crítica que nosaltres fem».

També hi mostren recels a EH Bildu, partit que ha guanyat un tremend protagonisme en les últimes votacions a causa de l’allunyament d’ERC amb el Govern central. La seva portaveu, Mertxe Aizpurua, ha destacat que «la lletra sona bé, però caldrà veure’n la lletra petita» i ha admès que «va d’acord amb el que els partits del bloc plurinacional li demanàvem des de fa mesos».

Aizpurua s’ha unit a la petició de Rufián perquè els impostos a les elèctriques i a la banca siguin «permanents», alhora que ha demanat «control» a l’establir aquesta nova figura fiscal per «evitar que repercuteixin l’impost» en els seus usuaris. En aquest sentit, ha fet una advertència: «Esperem que sigui un canvi de rumb decidit, que no se sotmeti a mercè dels vents que bufin». Mireia Vehí, de la CUP, també ha insistit en el fet que «sense control de preus l’efecte de totes les mesures que ha anunciat el president queda en l’aire» i ha demanat mesures complementàries als nous impostos anunciats.

Aitor Esteban, portaveu del PNB, un altre dels aliats habituals del Govern central, ha avançat que algunes de les mesures anunciades «suposen una invasió competencial». A més, el jeltzale ha destacat la sensació d’improvisació del Govern central i ha censurat que el president no hagués comunicat les mesures als seus aliats al Congrés: «M’ha semblat com si s’hagués organitzat un brainstorming entre els ministeris i sense més pla han unit totes aquestes idees que han sortit i les ha deixat anar», ha criticat, «amb l’agreujant que no ha avisat els seus socis parlamentaris».

Els partits petits tampoc han escatimat en crítiques. La portaveu de Coalició Canària, Ana Oramas, ha advertit que aquests anuncis «els ha llançat sota la premissa que prorrogarà els Pressupostos». La portaveu canària ha criticat la falta de cap compromís amb La Palma després de l’erupció volcànica, i «no fer cap referència internacional més enllà d’Ucraïna», obviant el problema de la immigració sud, a més d’advertir que «a les illes no tenim Rodalies», amb referència a les bonificacions anunciades.

Notícies relacionades

«Hem trobat a faltar que s’hagi abordat la crisi estructural d’una part d’Espanya, l’Espanya buidada», ha denunciat el diputat de Terol ExisteixTomás Guitarte, que ha censurat que més enllà dels plans anunciats en el seu moment pel Govern central, «no hi hagi hagut cap menció». «Ha sigut paradoxal que es parlin de bonificacions quan a l’Espanya buidada no tenim trens ni Rodalies», ha denunciat, i ha trobat a faltar «una política de mobilitat per a l’Espanya rural».

Per part del BNG, Néstor Rego també ha criticat l’absència de Galícia en el seu discurs i ha apuntat a la falta de «mesures estructurals» per part del president, mentre des de PRC, José María Mazón també ha apuntat a la continuïtat que haurien de tenir aquestes mesures i ha avançat que «ens sembla bé dins del fet que són temporals».