‘Catalangate’

Un jutjat investiga l’empresa de Pegasus per l’espionatge als independentistes

  • La magistrada admet a tràmit la querella presentada per l’advocat Andreu Van den Eynde contra NSO per la creació i posada a disposició de tercers del programa informàtic

zentauroepp46933978 former catalan vice president oriol junqueras speaks to his 190212111211

zentauroepp46933978 former catalan vice president oriol junqueras speaks to his 190212111211 / EMILIO NARANJO

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un jutjat de Barcelona està investigant per primera vegada l’empresa creadora del programa Pegasus, la israeliana NSO, per espionatge al món independentista català. La titular del Jutjat d’Instrucció número 24 de la capital catalana, Maria Antonia Coscollola, ha admès a tràmit la querella presentada per l’advocat Andreu Van den Eynde, defensor d’Oriol Junqueras, entre altres dirigents del procés, contra la companyia per la «creació i posada a disposició de tercers» de l’aplicació informàtica, així com per totes aquelles «accions i omissions» de la firma que podrien ser susceptibles de «contribuir voluntàriament i conscientment a la verificació de la infecció, accés i extracció d’informació» dels dispositius del lletrat.

La jutge ha acordat iniciar la pràctica de diligències prèvies. Per això, l’advocat, que va presentar la seva querella el passat 17 de maig del 2022, ha sigut citat a declarar el pròxim 18 de juliol. «Per primera vegada, un jutjat pren una decisió dirigida a investigar els fets d’una forma eficaç», celebra Andreu Van den Eynde: «És la primera decisió que podem prendre com de tutela judicial efectiva per les víctimes dels fets». L’advocat considera que «la resolució admet que, dins de les hipòtesis de la investigació, s’ha d’aclarir quin és el paper que exerceix NSO, que, malgrat ser l’únic desenvolupador i comercialitzador de Pegasus, encara es manté en l’ombra i funciona de forma opaca». Una conducta opaca, al·lega, «per la falta d’iniciatives investigadores per part dels òrgans judicials catalans, fins ara».

La togada, tanmateix, ha resolt que sobre la declaració testifical de la directora del CNI, Esperanza Casteleiro, «es resoldrà el que procedeixi» després de la compareixença de l’advocat, segons la interlocutòria a què ha tingut accés EL PERIÓDICO. També ajorna, a l’espera de l’opinió del fiscal, la personació en la causa com a acusació popular de la Generalitat.

Acumulació de processos

D’altra banda, el Jutjat d’Instrucció número 20 de Barcelona, fins ara coneixedor de la causa del diputat d’ERC, Josep Maria Jové, i de l’eurodiputada republicana Diana Riba, ha remès la causa al seu homòleg del Jutjat d’Instrucció número 32. D’aquesta manera, ha admès la petició de l’acusació i de la fiscalia d’acumular aquest procediment a la investigació oberta per l’espionatge amb Pegasus al conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, i al diputat i president del grup municipal a l’Ajuntament de Barcelona, Ernest Maragall, tot i que aquesta causa està arxivada provisionalment.

Notícies relacionades

La jutge argumenta que es compleixen els requisits de connexió entre totes les causes. Especifica que el fet objecte de delicte «és el mateix» i que «les víctimes estan vinculades entre si per afinitat ideològica i per pertànyer al mateix grup polític». A més, la togada també insinua que, si bé es desconeixen els autors de l’espionatge, «tot apunta que siguin les mateixes persones». Argument que, per contra, ha esgrimit el jutjat número 32 per no sumar al seu procediment les querelles presentades per Òmnium i la CUP.

L’advocat Van den Eynde defensa que, amb aquest posicionament, «el jutjat recolza la tesi defensada per l’informe de Citizen Lab, que proposa la hipòtesi d’una operació d’espionatge massiu de clara orientació política i que els indicis relacionen amb l’actuació d’agències governamentals espanyoles». En qualsevol cas, remarca aquest jurista, és «la investigació penal la que haurà d’aclarir els fets i les responsabilitats». Al seu entendre, resulta xocant «que els diferents jutjats catalans i la fiscalia, fins ara, obviessin les clares connexions entre els diferents casos d’espionatge dirigits al moviment independentista català», conclou.