Totes les claus de la factura

¿Quant gasta Espanya en Defensa? El pressupost militar, en xifres

Espanya haurà de duplicar el seu pressupost per arribar al 2% del PIB el 2029 i complir així el compromís del president del Govern, Pedro Sánchez, amb els aliats

¿Quant gasta Espanya en Defensa? El pressupost militar, en xifres

Epi_rc_es

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El pressupost d’Espanya en Defensa per al 2022 ascendeix a 11.189 milions d’euros, un 7,8 per cent més que el del 2021. Tot i això, l’OTAN xifra aquesta despesa en 13.203 milions a l’incloure pensions de militars i civils del ministeri i altres conceptes, cosa que representa l’1,01% del PIB.

D’aquesta forma, Espanya haurà de duplicar el seu pressupost per arribar al 2% del PIB el 2029 i complir així el compromís del president del Govern, Pedro Sánchez, amb els aliats anunciat durant la Cimera de l’OTAN, celebrada a finals de juny a Madrid.

Amb el crèdit extraordinari de 1.000 milions d’euros aprovat aquest dimarts pel Consell de Ministres Espanya comença a escalar cap aquest 2% del PIB compromès amb els aliats, una quantitat que es podria destinar a compensar els costos de la guerra d’Ucraïna, des de l’enviament d’armament a aquest país fins al reforç dels desplegaments a les missions de l’OTAN al flanc est.

A més, segons fonts de Defensa, Espanya haurà de gastar a preparar i ensinistrar els seus militars per tenir més efectius disponibles després de la decisió de l’OTAN d’augmentar de 40.000 a més de 300.000 els soldats de tropa d’alta disponibilitat, segons va anunciar a Madrid el secretari general de l’Aliança, Jens Stoltenberg.

Al voltant de 3.600 milions d’euros del pressupost total es destinen a inversions, un 18% més que l’any anterior, que redunden en el desenvolupament de la indústria nacional i la creació d’ocupació, segons va explicar la ministra de Defensa, Margarita Robles, en la seva compareixença al Congrés per informar del pressupost del seu departament.

Uns comptes «realistes», va dir llavors Robles, amb què continuar el procés de modernització de les capacitats de l’Exèrcit i assegurar el compliment de les obligacions d’Espanya amb l’OTAN i la Unió Europea «com a nació responsable, solidària i compromesa amb la pau i seguretat al món».

L’objectiu marcat pels aliats és destinar un 20% de la despesa total en Defensa a equipament i Espanya hi dedica el 26,2%, segons l’últim informe anual de l’OTAN fet públic davant la celebració de la Cimera de Madrid.

La porció més gran del pressupost de Defensa espanyol, com passa amb la resta dels aliats, es dirigeix a cobrir les despeses de personal (57,2%), mentre que el 15,9% es destina a operacions i manteniment i el 0,8%, a infraestructures.

Nou països aliats han complert ja el compromís d’invertir el 2% del PIB en Defensa, una meta fixada per al 2024 i a què Espanya, que ocupa el penúltim lloc a les taules de l’OTAN, només per davant de Luxemburg, es planteja arribar el 2029, segons l’informe.

Grècia lidera la inversió, amb el 3,76% el PIB, per sobre fins i tot dels Estats Units (3,47%).

Amb més del 2% se situen també ja Polònia (2,42), Lituània (2,36), Estònia (2,34), el Regne Unit (2,12), Letònia (2,1) i Croàcia (2,03), mentre que Eslovàquia se situa just al 2%.

Notícies relacionades

Els programes de l’OTAN es financen mitjançant contribucions directes dels països membres, tot i que els estats poden fer també altres contribucions indirectes.

La contribució espanyola al pressupost directe de l’Aliança per al període comprès entre 2021 i 2024 representa el 5,99% del total dels països membres.