Presumpta desviació de fons

L’Audiència ordena al jutge que justifiqui la investigació del cap de l’oficina de Puigdemont

  • Els magistrats accepten el recurs presentat pel fiscal en relació amb una part de les indagacions que afecten Josep Lluís Alay

L’Audiència ordena al jutge que justifiqui la investigació del cap de l’oficina de Puigdemont

EFE/ Zipi

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’Audiència de Barcelona ha ordenat al jutge Joaquín Aguirre que justifiqui i expliciti la raó per la qual va acordar investigar el patrimoni i els viatges del cap de l’oficina de Carles Puigdemont, Josep Lluís Alay, en una causa oberta per presumpta desviació de fons de la Diputació de Barcelona cap a diverses entitats, algunes de les quals de l’àmbit sobiranista, i presumpte finançament del procés. El tribunal de la Secció 21 estima, doncs, parcialment el recurs que va presentar la Fiscalia Anticorrupció contra la nova bateria de diligències dictades pel titular del Jutjat d’Instrucció número 1 de Barcelona en relació amb Alay.

En concret, el jutge va ordenar a la Guàrdia Civil que investigués el patrimoni de l’actual cap de l’oficina de Puigdemont a fi de determinar si es «va enriquir il·lícitament» quan era comissionat de relacions internacionals de la Diputació de Barcelona, com «pel que sembla va fer de manera molt notòria» el seu antecessor, Jordi Castells Massana (ara càrrec de la Generalitat), amb l’aprovació i finalització dels expedients de les subvencions atorgades per a la cooperació al desenvolupament. El togat també va requerir a l’entitat provincial que l’informés de tots els viatges realitzats per Alay mentre va estar en aquesta institució (entre 2015 i 2018, durant l’època de CiU) –que van anar a càrrec de la Diputació–, així com els expedients que suporten aquesta despesa. Aquesta documentació ja ha sigut aportada i hi figuren diversos viatges. Les despeses de dos viatges al principi van ser carregades a la Diputació i després li van ser reclamades a Alay.

Els magistrats de l’Audiència de Barcelona rebutgen que la investigació sigui prospectiva, com al·legava la fiscalia per demanar que s’arxivés, però admet que en la resolució del jutge no s’han posat de manifest «les sospites sòlides que justifiquin la pertinència i necessitat d’aquelles diligències». En conseqüència, anul·la les diligències acordades i sol·licita al jutge dictar una nova resolució en què les justifiqui, però no partint dels «resultats sobrevinguts que poguessin haver-se obtingut» mentre es tramitava el recurs de la fiscalia.

La trama de la Diputació

Notícies relacionades

Les noves diligències deriven d’un informe de la Guàrdia Civil que manté que Jordi Castells, actual subdirector general de Cooperació Local de la Generalitat, va incrementar el seu patrimoni en 300.000 euros quan va ser director de Relacions Internacionals de la Diputació de Barcelona, en l’etapa de CiU, per pagaments que podrien procedir d’entitats proveïdores de la corporació provincial. El jutge Aguirre va raonar en la seva interlocutòria que Alay va succeir Castells en el seu càrrec i que sota el seu mandat es van finalitzar alguns dels expedients de projectes de cooperació internacional que estan sent investigats per una suposada desviació de fons a fundacions afins a CDC, trama que va donar peu a les intervencions telefòniques que després van derivar en el ‘cas Volhov’ de presumpta corrupció.

Segons l’Audiència, la resolució del jutge «no especifica de quins expedients estem parlant ni concreta els elements indiciaris que justifiquin obrir la nova línia d’investigació» contra Alay, mentre que la motivació «resulta concisa i breu». En aquest sentit, recorda que aquestes proves se situen «en el marc d’un procés penal que es va obrir fa sis anys per presumptes subvencions il·lícites de la Diputació de Barcelona a determinades fundacions i associacions independentistes». «En conseqüència, la resolució exigia un plus de motivació per garantir el dret de defensa de l’investigat, explicar les raons i connexitat d’aquesta nova línia d’investigació i evitar qualsevol indici de nul·litat», afegeix la interlocutòria. El jutge Aguirre té altres investigacions obertes en relació amb Alay.