Tribunals

El Tribunal Suprem eleva a Europa la macrodemanda sobre les clàusules terra

L’Alt Tribunal no ha trobat justificat denegar el plantejament de les qüestions prejudicials a les entitats recurrents

El Tribunal Suprem eleva a Europa la macrodemanda sobre les clàusules terra

Epi_rc_es

1
Es llegeix en minuts

La Sala Civil del Tribunal Suprem ha decidit elevar qüestió prejudicial al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) per la macrodemanda sobre clàusules terra interposada per Adicae.

La demanda col·lectiva per clàusules terra d’Adicae es dirigeix contra 101 bancs i caixes espanyols que van comercialitzar clàusules terres en préstecs hipotecaris. Tot i que l’associació confiava a tenir la decisió del Suprem a la seva demanda col·lectiva l’1 de juny passat, el Tribunal Suprem va decidir obrir un termini de deu dies perquè les parts es pronunciessin sobre la conveniència de formular una qüestió prejudicial al TJUE.

Després que més d’una vintena d’entitats recurrents presentessin escrits mostrant la seva conformitat amb el plantejament de les qüestions prejudicials, que Adicae s’oposés a la petició de decisió prejudicial i que el Ministeri Fiscal informés que no considerava necessària l’elevació de la qüestió prejudicial, el Tribunal Suprem ha decidit formular al Tribunal de Justícia de la UE peticions de decisió prejudicial en relació amb acció col·lectiva contra les clàusules terra.

Notícies relacionades

Segons recull la interlocutòria del Ple de la Sala I, el Tribunal Suprem no ha trobat justificat denegar el plantejament de les qüestions prejudicials a les entitats recurrents, que han identificat diverses qüestions controvertides.

El Tribunal Suprem explica que l’acció col·lectiva es dirigeix contra pràcticament totes les entitats financeres que a Espanya utilitzen o han utilitzat clàusules terra durant un dilatat període de temps, la qual cosa afectaria milions de contractes, dona lloc a una multiplicitat de redaccions i formulacions de les clàusules (tot i que tinguin el denominador comú d’imposar un límit a la baixada del tipus d’interès) i fa «difícilment utilitzable» el concepte de consumidor mitjà.