La primera cita d’aquest format en set anys

Sánchez confirma les dates de l’últim examen del curs: el debat de la nació serà el 12, 13 i 14 de juliol

  • El ministre Bolaños ratifica la programació amb què ja es comptava en les últimes setmanes

  • El Govern registra la comunicació al Congrés just després de l’«èxit» de la cimera de l’OTAN

Sánchez confirma les dates de l’últim examen del curs: el debat de la nació serà el 12, 13 i 14 de juliol

EUROPA PRESS / EDUARDO PARRA

3
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

Arriba ja la confirmació oficial del Govern: el debat de l’estat de la nació se celebrarà al Congrés el 12, 13 i 14 de juliol de 2022. Serà la primera cita parlamentària d’aquest tipus en més de set anys. L’última vegada que la Cambra baixa va acollir aquest debat va ser el febrer de 2015, en el tram final de l’última legislatura amb majoria absoluta de Mariano Rajoy. 

El titular de la Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica, Félix Bolaños, va ratificar aquest divendres les dates, just l’endemà del tancament de la cimera de l’OTAN de Madrid que el Govern ha qualificat d’«èxit» absolut, «en fons i forma». El Govern va registrar la comunicació al Congrés aquest mateix divendres, el tràmit que activa formalment el debat. Però ja no era sorpresa, perquè a la Cambra baixa i a l’Executiu ja es tenia previst que seria la segona setmana de juliol. 

Segons les previsions de la cúpula socialista, el ple arrencarà el dimarts 12 al migdia amb la intervenció del president del Govern, Pedro Sánchez. Després hi haurà una aturada i es reprendrà la sessió a la tarda, amb l’acarament entre el cap de l’Executiu i la número dos del PP, Cuca Gamarra, ja que el nou líder del partit, Alberto Núñez Feijóo, té escó al Senat, però no al Congrés. Seguiran després les intervencions dels grups, de més grans a més petits, fins al tancament del portaveu socialista, Héctor Gómez. La tradició mana que en els debats de la nació el president contesti un per un tots els grups. 

Els encreuaments de Sánchez amb els grups, per tant, s’estendran fins dimecres. I dijous la Cambra afrontarà el debat i aprovació de les resolucions presentades pels grups, de caràcter purament polític. No són d’obligat compliment per a l’Executiu, però ja que es tracta del debat més rellevant dels que acull el Parlament, les seves conclusions sí que són importants, sobretot perquè mesurarà el nivell de suports al Govern en el tram final de la legislatura i també la cohesió de la mateixa coalició del PSOE i Unides Podem. 

Els dubtes sobre canvis a l’Executiu i al PSOE

Els dubtes sobre canvis a l’Executiu i al PSOESerà una sessió al Congrés que s’estirarà més temps, no només per la fragmentació parlamentària, més acusada que en altres legislatures –hi ha deu grups, xifra que no es veien des del període 1979-1982, acabada d’estrenar la Constitució–, sinó perquè es programarà un ple escombra. És a dir, que el 14 de juliol, dijous, se sumarà al debat de les resolucions la discussió i aprovació de més iniciatives. Entre aquestes iniciatives, la convalidació del segon decret llei anticrisi, que el Consell de Ministres va acordar dissabte passat i que diumenge va publicar el BOE. 

Notícies relacionades

El debat de l’estat de la nació serà l’últim gran examen parlamentari per a Sánchez abans de l’aturada estiuenca, precisament quan queda tot just any i mig de legislatura, si és que no hi ha avanç electoral. Però pot ser que no sigui la seva última tasca abans de vacances, perquè el PSOE pressent algun canvi de timó del president, que potser es tradueixi en una crisi de govern. 

A la Moncloa impera el silenci sobre aquest tema, tot i que ja res es descarta, igual que a Ferraz. Sánchez, en cas que decidís gastar aquesta bala (la segona, la primera ja la va consumir fa just un any, i els rèdits van ser magres, a jutjar pel que opina el seu partit), haurà de determinar si precipita aquests hipotètics canvis ara o bé a la tornada de vacances. I si afecten el Gabinet, el PSOE o tots dos.