Missatges a porta tancada

Feijóo dona llibertat als territoris per elaborar les llistes i beneeix el perfil dur d’Ayuso

El líder del PP tranquil·litza barons i alcaldes després de les imposicions de Casado i García Egea del 2019

Assegura que en un partit gran és «compatible» tenir dirigents amb diferents estils polítics

Feijóo dona llibertat als territoris per elaborar les llistes i beneeix el perfil dur d’Ayuso

José Luis Roca

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

L’eufòria segueix a la seu del PP després del triomf devastador de Juanma Moreno en les eleccions de diumenge a Andalusia. Alberto Núñez Feijóo va reunir aquest dimarts la junta directiva nacional del partit per treure pit del resultat (58 escons, majoria absoluta) i va avisar Pedro Sánchez que ja es pot anar començant a imaginar el seu futur com a expresident del Govern. Segons el líder dels populars, els espanyols s’han cansat d’anar de «sobresalt en sobresalt» amb l’Executiu de coalició i «anhelen» la calma que el PP està preparat per donar-los. «Centralitat», «moderació», «rigor» i «sensatesa» van ser algunes de les paraules que van marcar el discurs de Feijóo i també el que va pronunciar Moreno. «Espanya ha demostrat una vegada més [en els comicis de diumenge] que està passant la pàgina de la frivolitat, la divisió, el radicalisme, de les minories... Aquest diumenge vam assistir al triomf de la moderació, que no és el mateix que l’equidistància», va apuntar.

El líder dels populars va entronitzar el baró de barons i va assenyalar el seu estil com el més adequat per arribar a la Moncloa. Això en públic, en la seva intervenció en obert a la premsa. Perquè ja a porta tancada també va admetre que un partit que vol ser gran pot i ha de comptar amb un altre tipus de veus. Llegeixi’s: Isabel Díaz Ayuso i el seu to dur. Segons diverses fonts presents, va assegurar que és «compatible» un PP nacional moderat amb dirigents autonòmics menys temperats.

En la part sense micròfons, també va voler enviar un missatge de tranquil·litat als barons i als alcaldes que l’escoltaven. Molts tenen fresc en la memòria el record de com es van elaborar les llistes a les municipals i autonòmiques el 2019, amb Pablo Casado i Teodoro García Egea als comandaments. La intervenció sense miraments de tots dos en els primers mesos d’aquell any, imposant i traient candidats, va obrir unes ferides que no es van tancar fins a la sortida dels dos de la cúpula. Ara, va assegurar, no es posarà en qui va de primer o de cinquè, però sí els demanarà a tots «responsabilitat».

Passadís per al vencedor

Desenes de joves militants i simpatitzants de Noves Generacions van rebre Moreno amb aplaudiments a la mateixa porta de la seu. Li van fer un passadís que va acabar a la sala de juntes, al segon pis, on l’esperaven els dirigents del partit. Feijóo va acompanyar el líder andalús en tot el camí i l’últim tram el van recórrer a ritme de Bruce Springsteen. El tema elegit va ser ‘Glory days’, ‘Dies de glòria’, els que els dos esperen viure junts en el PP.

Sense «insults»

En el discurs en obert, Feijóo va lloar la campanya «neta» i la gestió de Moreno al capdavant de l’Executiu autonòmic. Als membres de la junta els va tornar a demanar que s’oblidin dels «insults» als contrincants i els substitueixin per propostes. A segona fila seguia la intervenció Ayuso, que a l’entrar a la seu havia fet declaracions a la premsa amb caires apocalíptics i llançant una rastellera de crítiques contra l’Executiu de Sánchez, com és habitual.

Notícies relacionades

Feijóo vol que els seus quadros facin una política amb «rigor», defensin amb il·lusió la «gestió» realitzada, es comprometin amb els «interessos generals» i tinguin «gana» de victòria. «Tenim clar que la política espanyola necessita tornar a la centralitat, la unió i la construcció de projectes amplis. Perquè amb una constel·lació de minories es pot arribar al Govern, fins i tot s’hi pot resistir un temps, però no es pot governar. I, menys, un país com Espanya», va continuar amb referència a l’aliança de Sánchez amb Unides Podem, independentistes i nacionalistes.

I davant l’alegria desbordada per la majoria absoluta va aconsellar no caure en un «triomfalisme injustificat» i «continuar oferint polítiques alternatives» i un «projecte fiable i creïble». En aquesta línia, Moreno, que va prendre la paraula abans que Feijóo, va reclamar seguir «amb els peus a la terra» i va elogiar les sigles dient que representen «el poble, les classes mitjanes i treballadores».