Eleccions andaluses 2022

Moreno: «Tenim les mans lliures davant partits com Vox»

El candidat del PP i guanyador de les eleccions andaluses considera que la majoria absoluta obtinguda els permet obrir «una via per reagrupar el centredreta» pel «carril central»

Moreno: «Tenim les mans lliures davant partits com Vox»

Epi_rc_es

2
Es llegeix en minuts

El candidat del PP i guanyador de les eleccions andaluses, Juanma Moreno, considera que la majoria absoluta obtinguda els permet obrir «una via per reagrupar el centredreta» pel «carril central», deixant de banda altres opcions «més incòmodes» i amb «les mans lliures» davant partits com Vox.

Moreno ha explicat que en els últims dies de la campanya ja gestionava dades que l’acostaven a una majoria absoluta, però no tan rotunda per treure 58 escons, i ha garantit que governarà sense «perdre el cap» i mantenint el diàleg «amb tots».

Ha admès a la COPE i Onda Cero que les eleccions andaluses tenen un rerefons nacional important, ja que el president del Govern, Pedro Sánchez, «avui té un problema molt més gran del que tenia abans-d’ahir» perquè «s’obren dubtes i esquerdes» en el PSOE i el resultat andalús «pesarà» en aquest partit.

El president andalús s’ha mostrat convençut que Sánchez intentarà aguantar «fins al final», però que «si les coses segueixen en aquesta cascada» no l’estranyaria que renunciés a repetir com a candidat en les generals: «Aquestes eleccions han sigut en clau andalusa, però tothom sap que hi havia també un desig de treure targeta vermella a Sánchez», ha opinat.

A més, creu que els barons «marcaran distàncies» amb Sánchez de cara a les pròximes autonòmiques, perquè «molts no en voldran la presència» als seus territoris.

Ha admès que veu Ciutadans ja «en la via d’extinció» després de quedar-se fora del Parlament andalús i ha deixat la porta oberta a comptar amb algun dels seus consellers per al pròxim govern, en què no tots els membres tindran afiliació del PP, segons ha dit.

Moreno ha explicat que ningú del Govern li ha trucat encara per felicitar-lo, tampoc les candidates de Vox, Macarena Olona, ni d’Endavant Andalusia, Teresa Rodríguez. Sí que l’han felicitat per exemple Mariano Rajoy o Soraya Sáenz de Santamaría.

Ha valorat que el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, li hagi donat «llibertat» per a la campanya i s’hagi posat a disposició seva per contribuir «des de la seva serenitat», una cosa que «abans no passava».

Notícies relacionades

Ha explicat que la majoria absoluta se sustenta en un important transvasament de vot socialista, de la tornada dels que van recolzar Vox el 2018 i de tot el suport que va obtenir en el seu moment Ciutadans.

Moreno ha apostat per no «embriagar-se amb la majoria absoluta» i per tractar-la «amb cura», conscient que molt vot és «prestat», i ha remarcat un «paral·lelisme» amb l’últim president socialista que va obtenir majoria absoluta, Manuel Chaves, perquè també «sabia interpretar Andalusia».