Després de la imputació

Compromís tanca files amb Mónica Oltra, que es manté en la cursa electoral

  • La vicepresidenta adverteix en el primer acte de partit després de la imputació que sense Compromís el «Botànic és García-Page»

Compromís tanca files amb Mónica Oltra, que es manté en la cursa electoral
5
Es llegeix en minuts

Compromís ha celebrat aquest dissabte un acte polític amb la vista posada en l’any vinent electoral en meitat d’una de les setmanes més complicades de la coalició: la imputació de la líder de la col·lació taronja per la gestió del cas dels abusos sexuals del seu llavors marit a una menor tutelada per la Generalitat entre el 2016 i el 2017.

L’acte, que estava previst ja, ha coincidit amb la decisió del Tribunal Superior de Justícia del País Valencià de citar com a investigada Mónica Oltra. L’atenció estava posada en les reaccions a la cúpula dels valencianistes, especialment després que Joan Ribó defensés la necessitat de prendre una decisió col·lectiva des de dins de la coalició.

En la intervenció, Oltra ha insistit que la seva imputació és tema col·lectiu i polític, motiu pel qual s’ha mostrat «dreta» per a «guanyar les eleccions i guanyar la vida», afirmació amb què sembla que aclareix de nou qualsevol dubte davant la seva activitat política. La vicepresidenta de la Generalitat també ha parlat de la «guerra bruta» en els tribunals i ha tingut un missatge per al PSPV, soci de govern de Compromís en el Consell: «El Botànic sense Compromís no és Botànic. El Botànic sense Compromís és García-Page [president socialista de Castella-la Manxa]».

Multitud de suports a Oltra

L’acte que havia de donar el tret de sortida a una precampanya electoral amb aparences de ser inabastable s’ha convertit en una multitud de suports dels dirigents de Compromís a la seva líder. El primer a fer-ho ha sigut el mateix Ribó, que ha començat els parlaments.

L’alcalde de València ha dissipat els dubtes i calmat els nervis al mostrar el seu suport «total» a Oltra. «No us feu il·lusions amb les esquerdes», ha etzibat el regidor a qui van veure en les seves paraules d’ahir una fissura en el si del partit, tot i que ha mantingut la posició sobre abordar la situació d’Oltra des del partit.

«Tot el que demanem i volem no s’entén sense la Mónica», ha afirmat Ribó, que s’ha dirigit a Oltra des del faristol per assegurar-li que continuarà sent «imprescindible» i que es treballarà «en aquesta direcció».

Juan Ponce (Verds) ha mostrat també el seu suport absolut a Oltra i ha afirmat que es tracta d’una persecució davant dels èxits polítics de Compromís. «Ens tenen por i ens persegueixen perquè no van poder amb nosaltres a les urnes», ha al·legat.

La secretària general de Més Compromís, Àgueda Micó, ha agraït els militants per aguantar i «no defallir» en uns moments complicats com els que viu el partit.

Per a Micó, la «persecució política» a Oltra es deu que no els hagin pogut «comprar» en els set anys que fa que estan a les institucions i ha considerat que, com a partit, són «imprescindibles» i això els converteix en molestos.

Oltra, segons Micó, no és l’única víctima de la suposada «persecució política, mediàtica i judicial» a Compromís. La secretària general d’una de les arestes del partit ha esmentat altres membres, com Enric Nomdedéu, Rubén Trenzano i Pere Fuset. «Ella resistirà i no està sola», ha indicat, alhora que s’ha mostrat segura que «aquesta partida contra la dreta i l’extrema dreta» la guanyarà l’esquerra.

El diputat nacional de Compromís en el Congrés, Joan Baldoví, ha fet servir l’anglès i l’al·lusió futbolera. «You’ll never walk alone, Mónica» [No caminaràs mai sola, Mónica], ha indicat, repetint la icònica frase de l’himne del Liverpool. El de Sueca ha pregonat una defensa pròxima d’Oltra. «En la meva família, si n’ataquen una la defensem tots, i si toquen una ens defensem tots. En el meu partit tinc els mateixos valors que amb la meva família, la lleialtat. Si toquen a una, ens toquen a tots i si ataquen una, a tots», ha dit.

En la línia dels altres membres de la cúpula del partit taronja, Baldoví ha esbossat la visió de la persecució. «Compromís és una anomalia democràtica que millora la vida de la gent. Per això volen que desapareguem», ha afirmat.

Oltra: «El Botànic sense Compromís no és Botànic»

La intervenció de la líder de Compromís era la més esperada. Aquest era el seu primer acte polític després de ser citada com a investigada pel TSJCV i després d’explicar aquest divendres en roda de premsa que «efectivament», no valora abandonar el càrrec com a vicepresidenta, consellera i portaveu del Govern valencià. Davant seu es trobaven molts dels noms importants de Compromís, com els tres membres més del seu partit en el Consell –Rafael Climent, Mireia Mollà i Raquel Tamarit–, el president de les Corts, Enric Morerà, i la vicepresident de la Diputació de València, Maria Josep Amigó. Però també hi va haver absències que cridaven l'atenció, com la de l’exconseller Vicent Marzà, el nom del qual ha sonat com a possible alternativa a Oltra com a cap de cartell en les pròximes eleccions autonòmiques.

«No m’he apartat mai dels valors de dignitat que em vau ensenyar tu i el pare», ha promès a la seva mare una Oltra visiblement emocionada al recordar el seu pare, mort en un accident. La cara més coneguda de Compromís ha llançat un missatge a la dreta durant l’al·legat familiar a l’assegurar que té l’«honor de tenir un germà que no es va dedicar durant la pandèmia a traficar amb mascaretes, sinó que les va aconseguir gratis».

Oltra ha assegurat que a Compromís se’ls veu amb por perquè han arribat a les institucions «per a l’important: que hi pugui haver una vida digna i un futur», a més de per voler «que els diners públics vagin al col·lectiu».

Oltra ha fet referència directa al seu procés judicial al parlar d’una «guerra bruta en els tribunals» com a mitjà per «acovardir la gent que vol fer polítiques que no afavoreixin els poderosos».

Notícies relacionades

«El Botànic sense Compromís no és Botànic. El Botànic sense Compromís és García-Page [president socialista de Castella-la Manxa]», ha accentuat la vicepresidenta de la Generalitat Valenciana.

Sobre la imputació, Oltra ha asseverat que es tracta «d’un tema col·lectiu i polític», motiu pel qual s’ha mostrat «dreta» davant els assistents per a «guanyar les eleccions i guanyar vida». Amb aquesta afirmació, Oltra sembla que aclareix de nou qualsevol dubte sobre el seu rumb polític.