INVESTIGACIÓ

Els manejos de Villarejo per fer negocis amb empreses espanyoles a Angola

El comissari va apuntar a la seva agenda que va fer un informe per a l’empresari Mauricio Toledano pel qual pretenia cobrar 20.000 euros més IVA

Els manejos de Villarejo per fer negocis amb empreses espanyoles a Angola
5
Es llegeix en minuts

Maig del 2014. José Manuel Villarejo estava immers en plena operació Kitchen per espiar l’extresorer del PP Luis Bárcenas, que amenaçava de descobrir el pastís i reconèixer la caixa b del partit; però també s’ocupava de l’operació Catalunya, una investigació parapolicial, sense control judicial, que se centrava en les activitats dels polítics independentistes catalans. Tanmateix, el comissari també va tenir temps per buscar negocis amb empreses espanyoles presents a Angola, segons es desprèn de les seves anotacions, de les seves gravacions i confirmen parcialment les fonts consultades per ‘El Periódico de España’, diari del mateix grup, Prensa Ibérica, que aquest mitjà.

Va ser en concret el 12 de maig d’aquell 2014 quan el comissari apunta que el seu soci Adrián de la Joya l’havia informat que el dia 26 de maig retornaria d’un viatge a Angola. I des d’aquell dia, una trentena d’anotacions dibuixen els presumptes manejos de Villarejo per mirar d’aconseguir ingressos d’empreses espanyoles establertes a l’Àfrica.

El principal objectiu de Villarejo i d’Adrián de la Joya va ser la firma Eurofinsa, propietat del ciutadà espanyol Mauricio Toledano, que havia sigut patró de la Fundació per a l’Anàlisi i els Estudis Socials (FAES) de José María Aznar. Aquesta empresa havia sigut denunciada anys abans per la Fiscalia Anticorrupció per haver portat a terme pagaments a funcionaris d’Angola a canvi de contractes. Tanmateix, l’Audiència Nacional va arxivar la causa el 2011. Aquesta decisió va provocar, segons la informació d’‘El Español’, una reprimenda de l’OCDE, que va acusar Espanya de ser condescendent amb les comissions que les seves empreses pagaven a l’estranger. Tanmateix, la decisió de l’instructor va ser confirmada per la Sala Penal.

Donació a Garzón

La investigació del cas Arístegui va posar de manifest que mesos després, tal com va avançar l’esmentat diari digital, Mauricio Toledano va fer una donació de 300.000 euros a la fundació de Baltasar Garzón (Figbar). Les fonts consultades per ‘El Periódico de España’, diari del mateix grup, Prensa Ibérica, que aquest mitjà, rebutgen que l’arxivament de la investigació el 2011 i la donació tinguin cap tipus de relació. El mateix Toledano ha assegurat a aquesta redacció que aquest abonament el va fer amb la finalitat que l’exjutge de l’Audiència Nacional promogués un congrés sobre la justícia universal, ja que ell com a ciutadà de religió jueva és un defensor d’aquest tipus d’actuacions judicials, com per exemple van ser els judicis de Nuremberg contra el nazisme.

Una anotació de les agendes de Villarejo mostra, tanmateix, que Adrián de la Joya li va assegurar que Eurofinsa tenia «problemes fiscals» i que en els pròxims dies mantindrien una reunió amb el mateix Mauricio Toledano. I dos dies després, el comissari apunta: «Adrián de la Joya. 11 h. Dia 26 reunió Angola a la meva ofi. Organitzar viatge aviat. Tenien previstos més temes. Demostració amb Jou [Martin] de tecnologia Indra». I una línia més avall, continua: «Salas [el comissari de Barajas Carlos Salamanca]. Dinar amb Joy [De la Joya]. Era una mica tens al principi. Després tot OK. Preparar recepció de la gent d’Angola a peu d’avió».

Precisament el comissari Carlos Salamanca està processat per deixar entrar a Espanya de forma irregular ciutadans guineans, vinculats amb el règim de Teodoro Obiang Nguema. A canvi, segons la Fiscalia Anticorrupció, va rebre importants sumes de diners en regals, però també va disfrutar de cotxes d’alta gamma, viatges i abonaments als toros i de l’Atlètic de Madrid.

Visita a Espanya

L’hemeroteca reflecteix en aquestes dates la visita a Espanya que va fer una comitiva d’empresaris angolesos. El 26 de maig del 2014 el comissari escriu el nom de l’empresari angolès Francisco Simao Junior, amb qui pretenia reunir-se: «Organitzar plataforma d’accés». També apunta el que li diu De la Joya: «Reunió amb responsables d’Angola. Preparatius viatge 30 juny». En un altre apunt sobre Simao s’hi pot llegir: «Copelipa (general de l’Exèrcit). M. Defensa i M. Interior. Decideixen al marge d’ells. Carta d’oferta per a formació (Portugal). Base aèria. Son Ángel. Operadors de petroli. Miguel Pinto Mascarena. Portuguès amb soci angolès. Demostració 300.000 euros. María Oliver Rivera, sòcia de Jou Martin.»

També Adrián de la Joya relata a Villarejo el seu compromís per «dinar amb Toledano», amb qui pretenien viatjar «a final de mes a Angola». I el 24 de juny del 2014 el comissari ja anuncia que «organitzarien contracte amb Toledano». El 2 de juliol del 2014 es fa una presumpta reunió amb l’amo d’Eurofinsa. Tanmateix, les anotacions no es refereixen a Angola, sinó a afers relacionats amb Panamà. Així apareix l’expresident d’aquest país Ricardo Martinelli, que va ser imputat en un cas de corrupció. També el 2 de juliol del 2014 Villarejo apunta el nom d’una altra empresa espanyola, amb presència a l’Àfrica: «Suso Elecnor. Contactes [...] al Brasil (Germán). Revelo. Enercon, Fábrica Torres. Visita Togo, Benín, Sierra Leona.»

20.000 euros més IVA

I el 7 de juliol del mateix 2014, Villarejo assegura haver fet a Toledano un «enviament de projecte a la seva atenció personal. Queda per contestar». I el 24 de juliol afirma que l’amo d’Eurofinsa estava d’acord amb la seva tasca: «Toledano. Juan R. Jiménez, 37. La Pepa. Molt agraït per l’informe. Quedem que se li passin despeses: 20+IVA». El 27 d’agost el comissari inclou entre els «temes pendents» el cobrament d’«Eurofinsa de 20.000 + IVA. Pendent setembre d’evolució del pagament sol·licitat».

El mateix Villarejo va arribar a assegurar el 30 de març del 2016 al magistrat Fernando Andreu que coneixia Mauricio Toledano, a qui va arribar a qualificar de «bon paio». Li va explicar que l’amo d’Eurofinsa li va demanar «ajuda», uns anys abans, per «un tema d’Angola». Així consta en una gravació, el contingut de la qual va ser difós per ‘ABC’.

En una altra anotació, aquesta del 17 de març del 2016, el comissari assegura que el jutge Fernando Andreu li havia dit que un fiscal d’Anticorrupció culpava Villarejo de la filtració de la notícia publicada a ‘El Confidencial’ «sobre que Mauricio Toledano havia finançat Baltasar Garzón», en al·lusió al pagament de 300.000 euros que va fer Eurofinsa a la seva fundació.

La versió de Toledano

Notícies relacionades

‘El Periódico de España’ ha conversat amb Mauricio Toledano, que ha rebutjat de forma categòrica que hagués fet cap pagament a José Manuel Villarejo o les seves empreses. No obstant, ha reconegut haver participat en un dinar amb el comissari jubilat, en què van participar més persones, que no ha identificat.

Sí que ha reconegut haver mantingut diferents reunions personals amb el soci de Villarejo Adrián de la Joya, per això no descarta que aquest pogués informar el comissari de qualsevol conversa que mantinguessin, especialment dels problemes que tenien a Panamà. «No nego que amb Adrián de la Joya, que és amic d’un bon amic, hagi parlat sobre problemes de feina. Aquestes converses sorgeixen, no ho nego gens, però no amb el senyor Villarejo», ha defensat Toledano, que reitera, a més, que el 2014 ell ja no tenia cap problema judicial a Angola, per tant no considera versemblants una part de les anotacions de Villarejo.