Cita amb les urnes a Andalusia

Juanma Moreno supera la campanya sense contratemps i fantasieja amb la majoria absoluta

La cúpula conservadora considera que Vox no pot ser tan exigent a Andalusia com a Castella i Lleó, perquè el PP al febrer era un partit feble

Juanma Moreno supera la campanya sense contratemps i fantasieja amb la majoria absoluta

Eduardo Briones / Europa Press

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Juanma Moreno ha aconseguit acabar la campanya electoral sense ficar-se a cap bassal i sense generar cap polèmica que hagi espatllat les bones perspectives amb les que va començar. El 2018, el candidat del PP va treure 250.000 vots menys que el PSOE, el pitjor resultat dels populars a Andalusia (750.778 vots, 26 escons), però es va recolzar en Ciutadans i Vox per aconseguir ser investit president. Ara, després de tres anys i mig en els quals ha aconseguit, diu, que «la dreta no faci por», les enquestes l’assenyalen com a clar guanyador.

Ell somia doblar el nombre de diputats i obtenir majoria absoluta (55 seients), tot i que cap sondeig ha posat aquest nombre negre sobre blanc. Sap que, si no aconsegueix aquesta fita, l’extrema dreta el pressionarà per entrar al Govern. «Si tan sols necessita un vot, si tan sols necessita una abstenció de Vox, no l’hi donarem si Vox no està en el Govern», va avisar a Moreno l’aspirant d’ultradreta, Macarena Olona, en l’últim debat de dilluns passat.

Fonts de la direcció del PP no es creuen l’amenaça i no accepten la comparació amb Castella i Lleó, on Alfonso Fernández Mañueco va haver de compartir el poder (una vicepresidència i tres conselleries) amb els de Santiago Abascal. «El PP de febrer i març, quan va caldre negociar amb Vox allà, no és el PP d’ara amb Alberto Núñez Feijóo de cap. No té res a veure», afirma un membre de la cúpula de Gènova amb referència a la crisi interna que va sacsejar aquells mesos el partit per la caiguda de Pablo Casado. L’equip de Feijóo considera que la formació ultra acabarà permetent a Moreno continuar presidint la Junta si el PP té més escons que totes les esquerres juntes i només l’hi falten uns quants per a la seva investidura.

Absorció del vot de Ciutadans

El president en funcions dona per fet que podrà sumar els diputats de Ciutadans, als quals els estudis privats del PP atorguen fins a tres escons. Els populars, com ja va ocórrer a Madrid i Castella i Lleó, han aconseguit atraure els votants del partit taronja, que està en plena descomposició. Només a les autonòmiques a Catalunya els socialistes van aconseguir captar aquesta part de l’electorat.

Notícies relacionades

L’eufòria està desencadenada aquestes últimes hores en el PP a tot Espanya, sobretot per l’«enfonsament» que auguren per al PSOE i l’impacte a nivell nacional que creuen que pot tenir un triomf devastador del PP a Andalusia. Veuen el seu electorat mobilitzat i Olona, una improvisació que no ha funcionat. «Pedro Sánchez s’espantarà molt», assegura un alt càrrec del grup parlamentari. «Com el nostre partit i Vox freguin els 70 anys, tenen PP allà per a vuit anys més», afegeix.

Feijóo confia que una victòria contundent en aquesta comunitat suposi la seva millor carta de presentació davant els ciutadans espanyols, que hauran d’acudir primer a votar en municipals i autonòmiques, el maig del 2023, i en generals quan el president del Govern les convoqui. Sempre ha dit que esgotarà la legislatura, així que no s’esperen fins a finals de l’any vinent.