«1.288 dies» de bloqueig

El Govern replica a Brussel·les que no canviarà el model del CGPJ: el «drama» és el bloqueig del PP

  • L’Executiu considera que ja es compleix el que va demanar la UE perquè els jutges participen en l’elecció del CGPJ, tot i que no voten els seus membres

  • Eleva el to contra el PP i diu que és «incomprensible» que demani un mes més per renovar el Poder Judicial. No aprova el terç que li toca al TC per ara

El Govern replica a Brussel·les que no canviarà el model del CGPJ: el «drama» és el bloqueig del PP

EFE / JAVIER LIZÓN

4
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +
Marisol Hernández

El Govern central continua sense tenir al cap el canvi de la llei per modificar el sistema d’elecció dels membres del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). No atendrà, doncs, el requeriment insistent de la Comissió Europea, que aquest mateix dimarts va tornar a solemnitzar la vicepresidenta i responsable de Valors i Transparència, Vera Jourova, que retoqui el sistema i siguin els jutges els que elegeixin els seus parells. L’Executiu central addueix que ja compleix aquest model, ja que els magistrats participen en el procés de designació dels 12 vocals del torn judicial, tot i que no són ells els que els voten, sinó les Corts Generals. Però, en tot cas, la Moncloa posa èmfasi en el fet que el «drama avui» és que no es produeix la renovació al CGPJ perquè el PP «incompleix la Constitució» des de fa «1.288 dies», i això és una «anormalitat democràtica».

L’equip de Pedro Sánchez vol apuntalar el missatge que no es tracta d’un «bloqueig entre partits», perquè l’únic responsable de la paràlisi del Poder Judicial, remarca, és el PP, ja que el mandat de l’actual cúpula judicial va acabar el desembre del 2018, fa tres anys i mig (aquells 1.288 dies), i des d’aleshores ha sigut impossible tancar un acord, en bona mesura per la pandèmia, l’encadenament de convocatòries electorals i la superposició d’excuses per part de Génova en l’època en què Pablo Casado liderava el partit. Però des de fa «dos mesos i mig» l’«únic responsable» d’aquest retard, es va afanar a repetir aquest dimarts la portaveu de l’Executiu central, Isabel Rodríguez, és Alberto Núñez Feijóo. I és «incomprensible», va afegir, que el PP demani un mes més per presentar la seva proposta al Gabinet de coalició.

L’advertència de la Comissió Europea sonava avui més forta que mai. Jourova visita aquest 14 de juny Espanya: va participar en un esmorzar informatiu, després va comparèixer al Congrés i va continuar la seva agenda amb reunions amb ministres de l’Executiu. La comissària va assenyalar a la Cambra baixa que, al seu informe del 2021, Brussel·les «va reiterar la seva preocupació sobre el fet que no s’estigués renovant el CGPJ». «És clau que Espanya s’ocupi d’aquesta qüestió perquè l’estament judicial no sigui polititzat, perquè no tingui aquesta vulnerabilitat», va dir a ses senyories, informa Europa Press.

Jourova va afegir que per a la Comissió és «important» que el nomenament de les persones que componen el CGPJ «sigui una cosa que s’estudiï prioritàriament». Així, va avisar que «a l’informe es va parlar que hi ha d’haver un sistema d’elecció per part dels homòlegs, d’acord amb els estàndards del Consell d’Europa». Aquests estàndards suposen que almenys la meitat dels membres del CGPJ siguin designats pels seus parells, pels mateixos jutges. Fórmula que sí que reivindica el PP però a la qual tradicionalment s’oposa el PSOE.

«Votat o seleccionat»

«A Espanya, els jutges participen en l’elecció del seu òrgan de govern», va afirmar la portaveu, tot i que va admetre que «es fa també a través de l’òrgan que representa el poble espanyol, que és el Congrés, tal com preveu la Constitució». El Govern s’escuda en el fet que, amb la llei vigent, són els magistrats els que eleven a les cambres una llista curta de candidats al CGPJ. Però són després els grups els que, d’aquesta nòmina, elegeixen els que després conformaran l’òrgan, i són els plens del Congrés i el Senat els que els voten per majoria de tres cinquens. Una fórmula que va avalar el Constitucional i que el bipartit, davant el bloqueig del PP, va intentar canviar, per rebaixar les majories, però la va haver de frenar davant l’oposició taxativa de la Comissió Europea, negativa rotunda que recordava Jourova aquest dimarts.

Fonts de la Moncloa es remetien al seu torn a una entrevista de la vicepresidenta comunitària publicada ahir dilluns a ‘El País’ en què afirmava que, d’acord amb les recomanacions de la Comissió de Venècia del Consell d’Europa, «la situació ideal és que un més de la meitat dels membres dels consells [del Poder Judicial] sigui votat o seleccionat pels seus parells, els jutges».

Notícies relacionades

Aquí hi ha el matís en el qual s’atura l’Executiu, en aquesta disjuntiva: «Votat o seleccionat». Perquè amb la llei vigent els jutges sí que seleccionen els seus candidats, tot i que després els votin les cambres, recorda el Govern central. També Jourova defensava que els membres del CGPJ han de ser «elegits o seleccionats per un mètode bipartidista i no només per un partit dirigent», de manera que «la majoria requerida per renovar el CGPJ de tres cinquens compleix els estàndards». Des de la Moncloa recalcaven, en conseqüència, que les condicions que posava la Comissió es compleixen a Espanya.

Rodríguez sí que va concedir que «per descomptat que hi ha molts debats sobre això», sobre la manera d’elecció de la cúpula judicial. «Però el drama avui no és el procediment d’elecció del CGPJ. El drama a Espanya és que el principal partit de l’oposició es nega a complir la Constitució, i això és inassumible en un Estat de dret. La Constitució no es pot complir a la carta, o en benefici d’inventari, la complim tots i, en tot cas, també el senyor Feijóo».