Imputats

Andorra investiga Rajoy per l’‘operació Catalunya’

L’expresident i el seu ministre d’Interior, Jorge Fernández Díaz, han sigut acusats de pressions a la Banca Privada d’Andorra (BPA) per obtenir informació de polítics catalans durant el procés

Andorra investiga Rajoy per l’‘operació Catalunya’
1
Es llegeix en minuts
EFE

Una jutge andorrana ha notificat a l’expresident del Govern Mariano Rajoy i al que va ser el seu ministre d’Interior, Jorge Fernández Díaz, que els investiga arran d’una querella per presumptes pressions a la Banca Privada d’Andorra (BPA) per obtenir informació de polítics catalans durant el procés.

La investigació deriva d’una querella, admesa a tràmit el 2020, que van presentar l’Institut de Drets Humans d’Andorra, Drets i l’expresident de BPA, Higini Cierco, per l’anomenada ‘operació Catalunya’ i inclou com a investigat l’exsecretari d’Estat d’Interior Francisco Martínez i l’exdirector de la Policia Ignacio Cosidó, segons han informat les entitats denunciants.

La jutge d’instrucció número 2 d’Andorra, Stéphanie Garcia Garcia, ha expedit ara comissions rogatòries per notificar la querella als denunciats i els dona quinze dies perquè designin representació lletrada, advertint-los que si no ho fan se’ls nomenarà un advocat d’ofici, han explicat l’Institut i Drets en un comunicat.

També ha acordat la jutge remetre de nou comissions rogatòries a l’exdirector adjunt operatiu (DAO) de la Policia Nacional Eugenio Pino i a l’exinspector en cap Bonifacio Diez, que ja van ser citats al seu dia però no s’hi van presentar.

La querella, que inicialment s’adreçava contra els membres de l’anomenada «policia patriòtica», es va ampliar posteriorment arran de les incorporacions de nous denunciants, entre els quals, la família Pujol.

La querella, presentada pels delictes de coaccions, amenaces, extorsió, xantatge i falsedat documental, acusa Rajoy i Fernández Díaz d’enviar membres de la policia a pressionar responsables del BPA per aconseguir informació de comptes bancaris de polítics catalans al Principat, com l’expresident Artur Mas, el líder d’ERC Oriol Junqueras o la família Pujol.

Notícies relacionades

La denúncia afirma que el Govern espanyol hauria extorsionat els responsables del BPA, amenaçant-los de forçar el tancament de l’entitat i de la seva filial espanyola Banco Madrid –totes dues ja clausurades– si no facilitaven la informació exigida.

Segons els querellants, el Govern de Rajoy va enviar presumptament informació falsa sobre el BPA a l’oficina de control de delictes financers dels Estats Units, mentre «intimidava» el Govern andorrà i els seus ministres en una visita oficial al Principat el gener del 2015, per precipitar el tancament de l’entitat.