Cita amb les urnes

Així estan les enquestes de les eleccions a Andalusia 2022

Aquesta és la mitjana de tots els sondejos electorals publicats sobre els comicis del 19 de juny

Així estan les enquestes de les eleccions a Andalusia 2022
3
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Cap de la secció de Política

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Francisco José Moya
Francisco José Moya

Infografia

ver +

Després del terratrèmol intern que van provocar en el partit les eleccions a Castella i Lleó, que van acabar fins i tot engolint el seu líder, el PP ha llançat el segon envit de l’any a les urnes, en aquesta cas a Andalusia. El president de la Junta, Juanma Moreno, ha avançat al 19 de juny els comicis autonòmics, previstos per al desembre, a la recerca d’una majoria més estable, després de quatre anys de govern de coalició amb Ciutadans. Tanmateix, l’amenaça que els populars tornin a quedar en mans de la ultradreta, a la qual ja han donat accés a l’Executiu de Castella i Lleó, torna a planar sobre la formació que ara dirigeix Alberto Núñez Feijóo.

La mitjana de totes les enquestes publicades des del novembre passat certifica aquest perill per al PP, que si bé aconseguiria guanyar les eleccions i arrabassar-li al PSOE la condició de força més votada, també veuria com l’extrema dreta de Vox firmaria una nova escalada electoral, en aquest cas a la comunitat on es va estrenar en les institucions espanyoles el 2018. Aquests comicis els van guanyar els socialistes, però l’aliança del PP i Cs va liquidar quatre dècades d’hegemonia del PSOE a la comunitat.

A tres setmanes per al començament de la campanya electoral, el PP de Juanma Moreno manté un avantatge còmode i encapçala els pronòstics amb el 34,6% dels vots (6 dècimes més que fa dues setmanes) i 8,2 punts d’avantatge sobre el PSOE (quatre dècimes menys que fa 15 dies). L’exalcalde de Sevilla Juan Espadas es quedaria amb el 26,4% dels sufragis (un punt més que fa dues setmanes). Els populars creixerien 14 punts respecte a les autonòmiques del 2018, mentre que els socialistes, que llavors es presentaven amb Susana Díaz com a cap de cartell, retrocedirien 1,5 punts.

Els ultradretans de Vox saltarien a la tercera posició amb el 17,1% dels vots, 6 punts més que en els anteriors comicis, en una escalada de la qual en tornaria a sortir malparat Ciutadans. El partit taronja encadenaria l’enèsima debacle electoral i es deixaria 14 punts respecte al 2018, passant del 18,3% al 4,1% de les paperetes. Les dues formacions han retrocedit mig punt en les dues últimes setmanes.

Pel que fa a l’esquerra alternativa al PSOE, a la ruptura entre Podem i Endavant Andalusia, la marca que en les últimes eleccions va integrar la formació morada, s’ha afegit la convulsió que ha suposat l’acord per formar la coalició Per Andalusia (en què conviuen, entre altres forces, Podem, IU i Més País). Per Andalusia se situa en el 8,9% dels sufragis i Endavant Andalusia, en el 4%, 12 punts menys que fa quatre anys.

Notícies relacionades

Els càlculs fets per EL PERIÓDICO a partir d’una fórmula feta servir per Ivan Serrano, investigador de l’IN3 (Internet Interdisciplinary Institute) de la UOC, corresponen a la mitjana ponderada dels principals sondejos publicats. La ponderació es fa, com en altres fórmules d’aquesta mena, en funció de la mida de la mostra (com més gran, més valor) i la data del treball de camp (com més recent, més significativa).

Convertits aquests percentatges en escons, i comparats amb les estimacions de fa dues setmanes, Moreno es manté a 10 escons de la majoria absoluta, que al Parlament andalús està fixada en 55 diputats. El PP repeteix amb 45 escons (19 més que en les últimes eleccions), mentre que el PSOE ha guanyat un diputat des de fa 15 dies i se situa en 33 parlamentaris (els mateixos que en els comicis del 2018). Vox es manté amb 20 representants (8 més que en els últims comicis). Podem es queda amb 8 diputats després de prendre-li’n un a Endavant Andalusia, que malgrat això només retindria 2 dels 17 parlamentaris que va aconseguir el 2018. El fanalet vermell seria Ciutadans, que en les últimes dues setmanes ha retrocedit un escó més i només conservaria 1 dels 21 diputats que va aconseguir fa quatre anys.