La investigació d’Ernesto Ekaizer

La fiscal general va utilitzar un escrit del jutge Presencia per prorrogar la ‘investigació’ a Stampa un dia abans d’apartar-lo

Ara es ‘descobreix’ que l’Acodap, l’associació d’un exjutge condemnat per prevaricació, ocasiona amb les seves falsedats un «mal irreversible» al Tribunal Suprem quan se la va utilitzar el 2020 per al perjudici irreparable d’apartar el fiscal del cas Tàndem-Villarejo

La fiscal general va utilitzar un escrit del jutge Presencia per prorrogar la ‘investigació’ a Stampa un dia abans d’apartar-lo
7
Es llegeix en minuts
Ernesto Ekaizer
Ernesto Ekaizer

Escritor i periodista.

ver +

Tots recordareu una de les escenes del cine que molt sovint se sol citar amb referència a la hipocresia social i política. ’Casablanca’. El cap de la policia, el capità Renault, es planta per ordre dels nazis (la ciutat de Casablanca depenia del govern col·laboracionista francès de Vichy), al Rick’s Cafe, que regenta Bogie, com Lauren Bacall anomenava el seu marit Humphrey Bogart.

–¡Quin escàndol! ¡Quin escàndol! He descobert que aquí es juga –li diu el capità a l’amo, fent-li un gest de complicitat després de tocar el xiulet i ordenar el desallotjament del local mentre el mosso li allarga els diners.

–Els seus guanys, senyor.

–Moltes gràcies. ¡Tothom fora!

El 13 d’abril passat, el jutge a càrrec del Jutjat Central d’Instrucció número 6, Joaquín Gadea, després de rebre un escrit de la Fiscalia Anticorrupció en aquest sentit, arxivava una denúncia de l’Associació contra la Corrupció i en Defensa de l’Acció Pública (Acodap), que anima Fernando Presencia, jutge condemnat per prevaricació, segons la qual l’expresident José Luis Rodríguez Zapatero informava a la fiscal general de l’Estat, Dolores Delgado, que se li fessin transferències de 150.000 euros fins a completar 3 milions en una entitat panamenya. El jutge va cursar a continuació les diligències al jutge degà de Talavera de la Reina (Toledo) per a «una ulterior actuació en ordre a investigar el possible caràcter espuri d’aquestes».

L’Acodap ha publicitat, després, la primera setmana de juny, presumptes comptes bancaris de magistrats de la Sala Penal, la Sala Segona del Tribunal Suprem, després d’una primera onada de denúncies en el mateix sentit, ara fa quatre mesos, contra quatre magistrats ja jubilats. 

El president de la Sala Segona del Tribunal, Manuel Marchena, ha escrit, segons va transcendir dijous passat, al president del Suprem i Consell del Poder Judicial (CGPJ), Carlos Lesmes, una carta segons la qual l’Acodap «podria estar al servei d’una estratègia generadora d’informació falsa que pugui ser utilitzada per denigrar persones o institucions que per una raó o d’altres s’oposen als designis del seu promotor», d’una organització creada amb «l’exclusiu objecte de posar-se al servei del delicte».

Lesmes ha anunciat, immediatament, divendres passat, que donarà trasllat de l’escrit a la Fiscalia General de l’Estat (FGE) perquè adoptin les mesures que considerin pertinents.

És a dir: s’ha escampat l’escàndol perquè s’ha descobert que aquí es juga.

La coneixen millor que ningú

A Dolores Delgado i a la seva mà dreta, Álvaro García, fiscal en cap de la secretaria tècnica de la Fiscalia General de l’Estat, ¿què els explicarà Lesmes que no sàpiguen tots dos?

Però un moment. No perquè la fiscal general de l’Estat fos denunciada per tenir un inexistent compte bancari a Panamà a mitjans de l’abril passat, segons s’ha apuntat, per l’Acodap del jutge Presencia.

No per això.

Perquè probablement coneixen l’Acodap millor que ningú.

Tot el procés contra el fiscal del cas Tàndem-Villarejo, Ignacio Stampa, va ser promogut a través del muntatge de l’afiliada de l’Acodap, María Montero, l’exjutge Presencia i l’amplificació impulsada pel partit ultradretà Vox.

Ja la primeres denúncies firmades per la periodista María Montero contra els fiscals anticorrupció Ignacio Stampa i Miguel Serrano, per presumptes filtracions del sumari de la causa Tàndem-Villarejo, van ser recollides en un escrit de Vox. El juliol del 2020. la Fiscalia General de l’Estat va donar trasllat de la denúncia a la Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia (TSJM).

Mentrestant, Stampa, després d’actuar tres anys i mig en comissió de serveis en la Fiscalia Anticorrupció, es presentava al concurs, previst per a finals d’octubre del 2020, que havia d’adjudicar vuit places fixes a la fiscalia.

Arxivat de manera rotunda

El 5 d’octubre del 2020, el tinent fiscal del TSJM, Carlos Ruiz de Alegría, instructor de la diligències per esbrinar si les denúncies de Montero, afiliada de l’Acodap, citades en l’escrit de Vox, tenien cap fonament, va concloure que no hi havia cap indici per sustentar les acusacions i, per tant, va proposar l’arxivament.

Tanmateix, la mà dreta de la fiscal general de l’Estat, Álvaro García, li va sol·licitar, sense tenir autoritat per cursar instruccions o «suggeriments», fer més investigacions.

El Consell Fiscal per assignar les vuit places fixes a la Fiscalia Anticorrupció va ser convocat per al 27 d’octubre del 2020. Tres dies abans, el 23, el tinent fiscal Ruiz de Alegría va finalitzar les «noves» diligències i va proposar novament arxivar de manera rotunda.

Per tant, semblava que Stampa arribava al concurs «net» del muntatge, en igualtat de condicions que els altres companys aspirants.

Per necessitat d’aprofundir la investigació de Tàndem amb noves pistes, Stampa i un equip de policies van fer un registre a la cel·la de l’excomissari José Manuel Villarejo a la presó d’Estremera, el 24 d’octubre del 2020. L’advocat Alfonso Pazos, també pres en aquest centre, associat a Villarejo, havia mantingut comunicacions amb la denunciant de Stampa, la periodista María Montero, per difondre informes de la causa, atribuint les filtracions a Stampa.

L’Acodap i Montero van contraatacar immediatament com a resposta, però sobretot per obtenir una nova pròrroga de les diligències contra Stampa en el TSJM pel fet que ja s’acostava el Consell Fiscal convocat per al 27 d’octubre. Volien impedir que Stampa arribés al concurs amb les diligències arxivades, tal com proposava el tinent fiscal Ruiz de Alegría.

Montero va apressar l’Acodap a actuar. L’associació de l’exjutge Presencia va enviar el 26 d’octubre del 2020, a les 20.14 hores, un nou escrit a la Fiscalia General de l’Estat.

«Acodap, liderada per l’exjutge degà de Talavera de la Reina Fernando Presencia, actuant en nom seu i en defensa de la seva associada, la periodista María Montero Clemente, formula denúncia contra el fiscal Ignacio Stampa Fuente per considerar que els fets que ens ha posat en coneixement mitjançant una missiva podrien ser constitutius d’un acte de represàlia relativa a la protecció de persones que informin sobre infraccions del Dret de la Unió Europea».

Va ser el cop de gràcia.

El 27 d’octubre del 2020, en la seva proposta d’adjudicació de les vuit places d’Anticorrupció, Dolores Delgado va deixar fora de joc Stampa, i va aconseguir el suport tant de l’Associació de Fiscals conservadora, a què pertany l’esmentat fiscal, com de la Unió Progressista de Fiscals (UPF). Hi havia massa soroll mediàtic amb el muntatge sobre Stampa i el millor per acabar amb el soroll, van concloure, era acabar amb el fiscal.

La cobertura

La fiscal general de l’Estat va furtar al Consell del dia 27 la informació que el tinent fiscal Ruiz de Alegría havia proposat feia tres dies, el 23 d’octubre, el segon arxivament del muntatge contra Stampa.

Dolores Delgado volia apartar Stampa,  pels seus propis interessos o per raons personals, del cas Tàndem-Villarejo i es va servir de Montero i l’Acodap per crear un ambient propici per fer-ho. Va ser la seva cobertura.

L’1 de novembre del 2020, en lloc de donar compte que el tinent fiscal Ruiz de Alegría acaba de tornar a proposar l’arxivament de les diligències contra Stampa, va declarar públicament: «Les diligències obertes contra el senyor Stampa continuen vigents fins que s’esgoti la investigació, que podria estar pendent de noves actuacions». Es referia, sense indicar-ho, al nou escrit de l’Acodap.

Nou dies després, el 10 de novembre del 2020, Álvaro García deixava constància de la decisió d’acumular en la Fiscalia del TSJM la nova denúncia «formulada per l’Acodap en defensa de la seva associada María Montero contra el fiscal Ignacio Stampa».

Ruiz de Alegría va donar per rebudes el 20 de novembre «les dues últimes denúncies», i si bé s’avenia així als desitjos de García, advertia: «Incorporin-se a les presents diligències d’investigació, sense perjudici de nul·la rellevància que tenen a efectes de modificar la valoració que ja explicitem en els dos informes d’arxivament [el 5 i el 23 d’octubre del 2020]».

Però la FGE seguiria amb el muntatge: no era qüestió de desfer-lo immediatament després de la denegació de la plaça fixa a Stampa.

Notícies relacionades

El 2 de desembre del 2020, el fiscal en cap de la secretaria tècnica, Álvaro García, instruïa el tinent fiscal del TSJM Ruiz de Alegría sobre noves actuacions que es prolongarien fins ben avançat el mes de febrer del 2021, per acabar sent arxivades.

Stampa, abans que el magistrat Gadea a l’abril i aquesta setmana el magistrat Marchena, va denunciar en els seus escrits de defensa la connivència Acodap del jutge Presencia i María Montero, per portar a terme el muntatge que va aprofitar la Fiscalia General de l’Estat en ordre a executar la seva pròpia agenda: Tàndem era una causa massa important com per deixar que un fiscal «incontrolat» seguís estant al capdavant.