Balears

La fiscalia acusa Cursach d’un delicte pel qual no reclama condemna

Anticorrupció manté en el seu escrit la imputació per coaccions a l’empresari però ratlla la petició de pena

La fiscalia acusa Cursach d’un delicte pel qual no reclama condemna
2
Es llegeix en minuts

La fiscalia manté en el seu escrit d’acusació contra Bartolomé Cursach la imputació per un delicte de coaccions, pel qual, tanmateix, no reclama cap condemna. El ministeri públic, en la seva reforma a partir de guixots de la seva versió dels fets, considera Cursach autor d’aquest il·lícit, però la sol·licitud de pena, fixada en principi en dos anys de presó, hi apareix eliminada. Aquest error no ha sigut reparat després de la presentació del document a l’Audiència Provincial de Palma, on dilluns vinent arrenca el judici per la macrocausa, han explicat fonts personades en el procediment

Sobre el paper, els fiscals Juan Carrau i Tomás Herranz han rebaixat la seva petició per a Cursach de 8,5 a 1,5 anys de presó. En la cinquena conclusió de l’escrit d’acusació, assenyala que és procedent imposar a l’empresari 18 mesos de presó i 15 anys d’inhabilitació «per a tota activitat relativa a l’hostaleria, l’oci o l’esbarjo, per si o mitjançant ús de societat», per un delicte de grup criminal, així com 10 anys més d’inhabilitació per prevaricació administrativa continuada. Les altres dues penes que la fiscalia sol·licitava inicialment –en l’escrit firmat el 2018 pel mateix Carrau i Miguel Ángel Subirán– hi apareixen ratllades. Són la de cinc anys de presó per suborn continuat i la de dos anys més de presó per coaccions.

Aquest últim delicte sí que es manté per a Cursach en la conclusió tercera del mateix escrit, en què considera l’empresari «responsable en concepte d’autor [...] com a inductor dels delictes de coaccions».

Notícies relacionades

Aquesta incongruència entre les conclusions del ministeri públic planteja dubtes sobre quins delictes atribueix el ministeri públic a Cursach i quina és la pena real que reclama per a ell. De fet, la seva mà dreta en els negocis –el director general del grup empresarial, Bartolomé Sbert– s’enfronta a una petició de tres anys i mig de presó per coaccions, grup criminal i prevaricació.

S’ha de veure com i quan corregeix el ministeri públic aquesta incoherència en els seus plantejaments. Carrau i Herranz van presentar la setmana passada una gran modificació de les tesis amb què el ministeri públic es presenta al judici a Cursach, quatre membres de la seva empresa, 14 policies locals, l’exdirectora general de Turisme Pilar Carbonell i tres funcionaris. Els fiscals van optar per no redactar un nou escrit, sinó que van ratllar bona part de l’anterior per exculpar alguns dels implicats i rebaixar els delictes i les penes sol·licitades per a d’altres.

Temes:

Corrupció