Un processat a Gürtel figura com a «agent» de la trama de blanqueig que va buscar perjudicar Podem

  • La Policia assegura que Vicente Luis Agramunt «tenia coneixement de les activitats de blanqueig de capitals fetes, almenys, per Fernando Vuteff,»

  • Aquest lletrat també va ser cridat a declarar com a testimoni en el cas Pujol per la seva participació en una inversió del primogènit de l’expresident català

Un processat a Gürtel figura com a «agent» de la trama de blanqueig que va buscar perjudicar Podem
4
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +
Tono Calleja

No és la primera vegada que els casos de corrupció apareixen connectats. Alguns vincles són de sentit comú, com ara Púnica i Lezo, a l’afectar ex alts càrrecs del Govern madrileny, com l’exsecretari general del PP madrileny Francisco Granados i el mateix expresident madrileny Ignacio González. Però d’altres no són tan obvis i és a través d’una persona que es relaciona la trama de blanqueig veneçolà amb què es va intentar perjudicar Podem amb la Gürtel i el cas Pujol.

És el cas de Luis Agramunt, que està pendent de judici en la peça principal del cas Gürtel i que va ser testimoni en el cas Pujol, però que també figura com a «agent encarregat» de presentar els informes comptables de dues de les empreses amb què la xarxa parapolicial va blanquejar a Espanya diner negre procedent d’excàrrecs del Govern de l’expresident veneçolà Hugo Chávez, a qui els integrants de les denominades ‘clavegueres’ de la Policia, liderades per José Manuel Villarejo, durant el Govern de Mariano Rajoy van reclamar informació contra Podem.

Així consta en un informe policial de desembre del 2020, a què ha tingut accés ‘El Periódico de España’, en què els agents destaquen que aquest lletrat es va encarregar de presentar els informes anuals d’informació comptable dipositats en el registre de les empreses Advisory Southern LLC i Starck Consulting, incloses a la trama que investiga la titular del Jutjat d’Instrucció número 29 de Madrid.

El titular de la primera de les empreses [Advisory Southern LLC] era, sempre segons l’ofici policial de desembre del 2020, el ciutadà hispanoisraelí Alberto Galán Fereres, que presumptament va exercir de mitjancer en un pagament de 400.000 euros fet per l’exviceministre veneçolà Nervis Villalobos destinat a l’advocat José Aliste, vinculat amb Villarejo, segons consta a les agendes del mateix comissari intervingudes en el registre de la seva vivenda.

Aquesta societat, Advisory Southern LLC, va rebre el 2015 almenys 400.000 dòlars procedents de la societat Unicorn Private Equity Advisors, que utilitzava un dels màxims responsables de la xarxa de blanqueig, el ciutadà argentí Luis Fernando Vuteff García, a través d’un testaferro per canalitzar fons de diversos excàrrecs veneçolans.

Baula de l’estructura

«Aquesta entrada de fons [...] a més del fet que és l’advocat Luis Agramunt l’encarregat de la presentació de la informació comptable d’aquesta societat, permet apuntar que Advisory Southern LLC és una baula més de l’estructura creada per l’organització criminal investigada», conclou l’informe policial.

La segona empresa amb què va actuar Agramunt, Starck Consulting, també estava a nom de Vuteff. La Policia conclou que l’advocat Agramunt «tenia coneixement de les activitats de blanqueig de capitals fetes, almenys, per Fernando Vuteff.»

Tal com va avançar aquest diari, entre els excàrrecs del govern de Veneçuela que van recórrer als serveis de la trama i, de retruc, als de la policia de Villarejo, es trobaven l’exviceministre d’Energia Nervis Villalobos; l’exdirector de la Direcció de Serveis d’Intel·ligència Carlos Aguilera, l’exviceministre de Desenvolupament Elèctric Javier Alvarado Ochoa; l’excap de Seguretat de la petroliera veneçolana Rafael Reiter; el president del canal de televisió Globovisión Rafael Gorrín; l’exassessor del Ministeri de Petroli i Mines Carmelo Urdaneta; i l’empresari Moris Beracha, considerat molt pròxim a Hugo Chávez.

Blanqueig a Gürtel 

A la interlocutòria d’obertura de judici oral de la peça principal del cas Gürtel, en què s’han instruït els delictes fiscals i de blanqueig de capitals dels processats a la xarxa de corrupció, es relaciona directament Agramunt amb «un dels comptes a l’estranger que hauria rebut fons opacs i de procedència presumptament il·lícita» de Francisco Correa, com «seria l’obert a nom de Hilgart Investments LTD».

 «L’esmentat compte va rebre, entre els anys 2001 i 2004, un total de 1.756.409 dòlars de diferents fonts i el seu principal destí, juntament amb altres fons fins a un import total de 2.243.809, era la realització d’inversions als Estats Units a través d’Agramunt, que crearia a l’efecte una estructura societària que ocultés la titularitat de Correa i l’origen dels seus fons», assenyala la resolució. 

Segons explicava el mateix jutge, aquests fets vinculen l’advocat «amb una operació de blanqueig de capitals», però no la implicació directa en la defraudació tributària, raó per la qual no se’l jutjarà per aquest delicte. Només pel blanqueig el magistrat li imposava una fiança en concepte de responsabilitat civil de 5,16 milions d’euros pel presumpte blanqueig de 3,8 milions més un terç d’aquesta quantitat.

Com a testimoni

Menys sort va tenir en el cas Pujol, en què el mateix jutge José de la Mata el va citar a declarar a petició de l’Anticorrupció, però en qualitat de testimoni. Volia que expliqués tot el que sabés sobre la societat costa-riquenya Blueshield. S’interessava per la constitució, poders, mandats d’intermediació, fons aportats, pagaments realitzats, comptes bancaris o fons dineraris i «qualsevol altra informació relacionada amb la participació de Jordi Pujol Ferrusola».

Notícies relacionades

En la resolució, el magistrat assenyalava que Blueshield Capital Groupes va «constituir mitjançant escriptura pública atorgada a San José (Costa Rica)» el setembre del 2010. En la constitució de la societat hi intervenen els ciutadans costa-riquenys Juan Bautista Alfaro i Silvia María Vega Arce, a qui es nomena presidents. Com a secretari se’n designa Vicente Luis Agramunt, que ella representa en aquest acte, mitjançant apoderament atorgat a Miami, Florida. 

El mateix dia que es constitueix la societat, Agramunt, com a secretari i representant de la citada mercantil, atorga amplis poders sobre l’empresa a Enrique José Vargas Tabernero, Juan Antonio Piedras i al mateix Pujol Ferrusola, que es troba pendent de judici, igual que el seu pare i els seus germans.