Mesures contra la guerra

Podem proposa rebaixar a 10 euros tots els abonaments de transport per la pujada de la gasolina

Belarra fa arribar a la resta de ministeris noves mesures per incloure en la pròrroga del decret anticrisi

Planteja elevar les pensions no contributives un 15% de manera immediata i ampliar el bo social

Podem proposa rebaixar a 10 euros tots els abonaments de transport per la pujada de la gasolina

David Castro

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

El Govern haurà de prorrogar les mesures per fer front a la crisi provocada per la guerra d’Ucraïna abans del 30 de juny. I de cara a aquesta ampliació, la secretària general de Podem i ministra de Drets Socials, Ione Belarra, vol incloure tres noves mesures que ja ha fet arribar a la resta de ministeris: la pujada de les pensions no contributives, la reducció dels preus dels abonaments de transport i l’ampliació del bo social. A més, ha reclamat que es prorroguin fins a final d’any, no cada tres mesos. 

La intenció, expliquen fonts pròximes a la ministra morada, és continuar implementant mesures que permetin la protecció de les famílies «davant l’alça dels preus». Malgrat el respir que la inflació va concedir a l’abril, va tornar a repuntar al maig fins a situar-se en el 9,7%, segons l’Institut Nacional d’Estadística. Una de les causes principals és l’encariment dels carburants. En aquest sentit, Belarra proposa reduir «totes les modalitats d’abonament transport públic urbà i interurbà fins als 10 euros». 

Les mateixes fonts assenyalen que aquesta mesura se sufragaria a través del Fons de Contingència dels Pressupostos i amb la concessió d’un suplement de crèdit en el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana de 560 milions que anirien destinats a finançar un fons extraordinari de foment al transport públic. No obstant, l’aplicació d’aquesta mesura dependria de les comunitats autònomes i dels ajuntaments que en tenen les competències.

Ampliar l’escut social

Notícies relacionades

Belarra també ha plantejat un augment del 15% de les pensions no contributives «amb caràcter immediat» i que s’inclogués ja en la nòmina de juliol. Tot apunta que aquesta mesura tirarà endavant, ja que també va ser pactada divendres per EH Bildu amb el ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá. Els ‘abertzales’ van aconseguir que s’inclogui en la pròrroga del decret de mesures per fer front a la crisi fins que les pensions es revaloritzin d’acord als Pressupostos Generals de l’Estat. 

La tercera de les mesures que la ministra morada ha enviat als seus companys de Gabinet és l’ampliació del bo social de manera «urgent» perquè «arribi a dos milions de famílies». Per això, afirma que és necessari agilitar els tràmits mitjançant l’automatització i fomentar l’intercanvi d’informació entre administracions. A més, vol regular «l’aplicació del principi de precaució», és a dir, que les empreses no puguin tallar els subministraments bàsics a cap persona sense abans comprovar, a través del Ministeri per a la Transició Ecològica, que no estan en situació de vulnerabilitat.