Declaració judicial

Puigdemont va enviar Elsa Artadi a una reunió amb russos sobre criptomonedes abans de la DUI

  • L’expolítica reconeix al magistrat que va mantenir una trobada en un hotel en què es va parlar de moneda virtual i que també va participar en un altre entre emissaris de Rússia i Carles Puigdemont a la residència oficial de l’expresident

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’exdirigent de Junts Elsa Artadi ha admès aquest dimarts davant el jutge que l’expresident Carles Puigdemont la va enviar com a experta en economia a una reunió en què va participar un presumpte emissari rus per parlar de criptomonedes. La trobada, celebrada a l’Hotel Colón de Barcelona, es va produir entre el 21 i 24 d’octubre del 2017, dies abans de la declaració unilateral d’independència (DUI).

La testimoni ha explicat que aquest acte va durar uns 20 minuts i que la informació que va rebre era «molt difusa», segons fonts judicials. «No sé què volien», ha precisat l’exdirigent de Junts i excandidata a l’alcaldia de Barcelona. Ha assegurat que aquest grup de persones, entre les quals hi havia Víctor Terradellas, exresponsable de relacions internacionals de CDC, li van arribar a preguntar quins plans tenia la Generalitat respecte a les criptomonedes i que ella va contestar que cap. La reunió es va fer en un hotel i no al seu despatx oficial (secretària general de coordinació interdepartamentària) perquè, segons l’expolítica, era habitual fer-ho en aquests llocs o en cafeteries.

Artadi, posteriorment, i segons ha reconegut, va ser present en una altra reunió en què directament Puigdemont va rebre els presumptes emissaris russos a la Casa dels Canonges, residència oficial de l’expresident. En aquest trobada, el 26 d’octubre, un dia abans de la DUI, hi va participar Víctor Terradellas, impulsor de l’anterior reunió a l’hotel de Barcelona, l’empresari català Jordi Sardà Bonvehí, l’exdiplomàtic rus Nicolai Sadovnikov i l’exmilitar Serguei Motin. «No recordo de què es va parlar», ha detallat Artadi. Aquesta trobada va durar uns tres o quatre minuts, segons ella. Davant aquesta declaració, el jutge d’instrucció, Joaquín Aguirre, que investiga la trama russa del procés, ha advertit a Artadi que el seu testimoni no tenia credibilitat, que com a testimoni té l’obligació de dir la veritat i que «podria tenir conseqüències penals», han incidit les fonts consultades.

El presumte espia El jutge també ha interrogat com a imputat Aleksandr Dmitrenko, a qui el govern espanyol ha denegat la nacionalitat espanyola per la seva vinculació amb els serveis d’intel·ligència russos. Aquest empresari resident a Barcelona ha afirmat que la compra de gas liquat per part d’una empresa de Hong Kong a una altra de russa no tenia res a veure amb el procés independentista i que era un negoci seu en què participava com a comissionista. 

Dmitrenko ha explicat que els 295.000 euros que l’empresa russa va pagar com a avanç no van arribar mai a Espanya i que la idea era ingressar-los en un compte d’Artiem Lukoiaviuv (que va fundar amb ell una companyia a Londres), fill adoptiu de Vladislav Surkov, anomenat ‘el Cardenal Gris’, un influent i misteriós exassessor personal del dirigent rus, Vladímir Putin. Segons aquest imputat, aquest negoci podia afavorir Catalunya, no només perquè ell paga impostos aquí, sinó perquè als ports de Barcelona es pot descarregar aquesta material. La compravenda, al final, no es va portar a terme i els diners, segons l’encausat, se’ls va quedar l’empresa russa.

Notícies relacionades

Quan el fiscal Fernando Maldonado li ha preguntat per què el cap de l’oficina de Puigdemont, Josep Maria Alay, es va alegrar d'aquest negoci, Dmitrenko ha afirmat que va ser perquè era amic seu, ja que l’havia ajudat abans perquè el nomenessin ambaixador de la Cambra de Comerç de Barcelona a Rússia. «Es va alegrar dels meus èxits», ha remarcat 

Dmitrenko ha reconegut que, com que estava agraït a Alay per la seva ajuda, li va organitzar dues conferències a Moscou i les trobades que van tenir a la capital Rússia. Altres fonts apunten que el cap de l’oficina de Puigdemont es va veure amb el fill adoptiu del ‘Cardenal Gris’ (li’l va presentar ell), així com amb periodistes pròxims al Kremlin.