Debat territorial

Incompliment dels pressupostos: el Govern afirma que «l’Estat ha abandonat Catalunya»

  • L’Executiu requereix formalment al Govern espanyol explicacions pel flagrant dèficit inversor a Catalunya

Incompliment dels pressupostos: el Govern afirma que «l’Estat ha abandonat Catalunya»

RICARD CUGAT

1
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Enuig majúscul al Govern pel flagrant dèficit inversor de l’Estat a Catalunya, aquesta vegada, el 2021, en què només s’ha executat el 35% del total pressupostat, davant el 180% que es va aconseguir a la Comunitat de Madrid. La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha afirmat que les dades suposen la mostra clara del «menyspreu del Govern espanyol als catalans». Plaja ha assenyalat que els ciutadans que viuen a Catalunya «no es mereixen un Estat que els abandoni».

«És cansat demanar el que ens toca, que no és res excepcional, sinó que es tracti els catalans com els ciutadans d’altres comunitats», va seguir la portaveu, per a qui «no hi ha explicacions lògiques» a aquests continuats –des de fa dècades– incompliments. També ha avançat que el Govern ha requerit formalment explicacions.

Notícies relacionades

«Com que darrere de l’Estat hi ha persones, i hi ha responsables amb nom i cognoms, hem exigit a la màxima representant de l’Executiu en la Comissió Bilateral, la ministra Isabel Rodríguez, i a la d’Infraestructures, Raquel Sánchez, així com a la Delegació del Govern» que se’ls expliqui com s’ha arribat a l’actual situació. «Estem parlant de més de 1.000 milions d’euros», ha sentenciat la portaveu.

L’Executiu també extremarà els controls sobre els incompliments dels pressupostos del 2022, fins i tot en execució i que també van tirar endavant amb el suport d’ERC. Tanmateix, en la comissió de seguiment creat per a aquest exercici 2022, amb prou feines s’ha reunit. «La confiança en el Govern espanyol és nul·la».